Există o demență digitală, conform neuropsihiatrului Manfred Spitzer. Ce riscă minorii în era inteligenței artificiale
Data publicării:
Chiar dacă nu toți suntem încă pe deplin conștienți de asta, trăim într-o eră digitală în care inteligența artificială se mișcă pe deplin în conținuturile noastre și în lumea care este împărtășită cu noi. Din această perspectivă, noile riscuri și siguranța online a copiilor, și în mod special relația dintre IA și minori.

Dacă apariția mult așteptatei (dar și temutei) inteligențe artificiale i-a lăsat uluiți pe mulți adulți, trebuie spus că copiii noștri pot fi atrași de aceste tehnologii cu potențial incontestabil.

Cu toate acestea, beneficiile care rezultă din utilizarea inteligenței artificiale pot fi egale cu riscurile. Din acest motiv, garantarea siguranței online a minorilor trebuie să devină apanajul nostru ca părinți și adulți, altfel scenariile negative ale utilizării sale ar putea fi mai grave decât ne putem imagina deja.

În acest articol vom vorbi despre riscuri dar și despre strategii de protejare a minorilor. Vom vorbi și despre utilizarea imaginilor copiilor noștri, uneori partajate prea superficial pe rețelele de socializare, întrucât cu inteligența artificială și ei, cu manipulările posibile astăzi, își pot pune în pericol demnitatea și siguranța.

Conținut manipulat și risc de dependență

În ceea ce privește posibilitatea manipulării imaginilor: Este o problemă de care am conștientizat recent, cea legată de conținut fals.

IA poate fi un instrument în mâinile celor care intenționează să manipuleze sau să dezinforma. Crearea de deepfake-uri sau conținut fals extrem de realist poate influența profund opiniile tinerilor bărbați și femei, care este posibil să nu fi dezvoltat încă un simț critic suficient pentru a distinge adevăratul de fals.

Un alt aspect critic, așa cum a subliniat neuropsihiatrul Manfred Spitzer în teoria sa despre „demența digitală”, este dependența tehnologică care implică adulții și minorii.

2. Foto: Free... (exista-o-dementa-digitala--conform-neuropsihiatrul-manfred-spitzer--ce-risca-minorii-in-era-inteligentei-artificiale-2_03099600.jpg)

Foto: Freepik@freepik

”Multe sisteme IA sunt de fapt proiectate pentru a maximiza implicarea utilizatorilor, ceea ce face dificilă oprirea. Această utilizare excesivă a ecranelor, în special la copii, poate avea repercusiuni grave asupra sănătății lor mentale și fizice, afectând negativ dezvoltarea cognitivă, durata de atenție și bunăstarea emoțională”, spune neusropsihiatrul.

CE ESTE DEMENȚA DIGITALĂ?

Spitzer definește „demența digitală” drept o deteriorare cognitivă cauzată de utilizarea intensivă a tehnologiei.

El susține că expunerea prelungită la tehnologia digitală duce la scăderea capacității de concentrare, memorie și gândire critică.

În teza sa, Spitzer subliniază că, pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai dependenți de tehnologie pentru a efectua sarcini care implică memoria și luarea deciziilor, creierul își pierde din abilitățile naturale.

Încălcarea vieții private și risc de izolare

Deși conceptul de viață privată a suferit acum destul de multe modificări, în numele unui număr mic de like-uri, nevoia de a-l proteja rămâne mare, dacă viețile și viitorul băieților și fetelor noastre sunt în joc.

Confidențialitatea copiilor este un alt domeniu de mare îngrijorare: IA poate facilita colectarea și utilizarea greșită a datelor cu caracter personal, expunându-i la riscuri pe termen lung legate de securitatea și identitatea lor digitală.

3. Foto: Free... (exista-o-dementa-digitala--conform-neuropsihiatrul-manfred-spitzer--ce-risca-minorii-in-era-inteligentei-artificiale-1_76169700.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Hărțuirea cibernetică, deja o problemă serioasă, poate fi agravată și mai rău de IA. Această tehnologie poate fi exploatată pentru a crea conținut ofensator sau pentru a automatiza comportamentul de agresiune online, făcând mai dificil pentru victime să se apere sau pentru adulți să intervină eficient.

În cele din urmă, există riscul izolării sociale. Interacțiunea excesivă cu sistemele IA, care poate părea din ce în ce mai „umane” și captivante, ar putea determina tinerii (dar și adulții) să-și reducă interacțiunile sociale reale. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltării abilităților lor sociale și emoționale, care sunt fundamentale pentru bunăstarea viitoare.

IA și furtul de identitate

Apoi mai este o problemă care merită menționată, separat de celelalte riscuri pe care le pot suporta minorii.

Un risc din ce în ce mai tangibil și mai probabil, deoarece este legat de supraexpunerea imaginilor copiilor și tinerilor noștri în general pe rețelele de socializare. Să vorbim despre furtul de identitate.

Deși știm că împărtășirea de imagini și informații foarte personale pe rețelele de socializare este periculoasă, făcându-ne expuși la zeci, sute sau mii de străini care, în acest fel, știu cum arată copilul nostru, unde merge la școală, ce traseu are, unde suntem în vacanta, deseori ne jucăm cum focul fără să realizam pericolele.

Imaginile cu copii, adesea distribuite inocent pe rețelele de socializare, pot deveni instrumente periculoase în mâinile greșite. Cei rău intenționați le-ar putea folosi pentru a crea profiluri false pe rețelele de socializare, înșelând alți utilizatori și dăunând potențial reputației minorului.

Și mai alarmantă este posibilitatea de a genera deepfake-uri, videoclipuri sau imagini manipulate într-un mod extrem de realist, care ar putea pune minorul în situații compromițătoare sau false.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel