Exmatricularea elevilor: noi prevederi pentru gimnaziu și liceu
Data publicării:
Elevii de gimnaziu și liceu vor putea fi exmatriculați, cu posibilitatea de reînscriere în anul școlar următor, potrivit noului Statut al Elevului 2024.

Elevii de gimnaziu și liceu pot fi exmatriculați cu posibilitatea de reînscriere în anul școlar următor, fie în aceeași școală, fie într-o altă unitate de învățământ, dacă evaluarea realizată de consilierul școlar arată că nu se pot reintegra în același colectiv de elevi sau de profesori. Această măsură este prevăzută în proiectul Statutului Elevului 2024, aflat în consultare publică de Ministerul Educației. Exmatricularea nu se aplică în învățământul obligatoriu (primar, gimnazial, liceal), ci doar în școlile postliceale, conform Ordinului nr. 3.797 din 8 martie 2023, care modifică și completează Statutul elevului în vigoare.

În legea învățământului preuniversitar, exmatricularea este permisă și în învățământul obligatoriu, dar numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța altor elevi sau a personalului, afectând dreptul la educație și la muncă, conform Art. 107, alin. 10.

Elevii exmatriculați pentru un an școlar vor participa la ore de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, și activități remediale. Dacă elevii sau părinții refuză participarea, directorul va sesiza reprezentanții SPAS/DAS/DGASPC, care vor efectua o anchetă socială.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel