Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții NU își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice
Data publicării:
Odată cu intrarea în pubertate, adolescenții devin tot mai puțin receptivi la părinții lor. Un studiu recent oferă o explicație neurologică pentru acest fenomen.

Te întrebi dacă mamele se chinuie să fie ascultate de adolescenții lor?

Răspunsul multora ar fi un categoric „da”.

Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Neuroscience, cauza este legată de modul în care funcționează creierul. Mai exact, zona creierului care răspunde de obicei la vocea mamei suferă modificări în adolescență, ceea ce îi face pe tineri mai puțin sensibili la aceasta.

În această etapă a vieții, adolescenții încep să fie mai receptivi la vocile altor persoane. În plus, rețelele sociale le oferă posibilitatea de a interacționa cu prietenii lor chiar și atunci când sunt singuri în camerele lor. Acest lucru amplifică tendința de a-și ignora părinții.

Sarah Ockwell-Smith, expert în preadolescenți și adolescenți, explică în Good To Know: „Adolescenții de astăzi sunt sociabili chiar și atunci când stau închiși în camerele lor, însă sunt sociabili cu prietenii lor, nu cu noi.”

CITEȘTE ȘI Cum să previi „efectul Romeo și Julieta” în relația cu copilul tău? Soluții pentru părinți de la un expert

O tendință accentuată spre iritabilitate

SURSA FOTO: freepik.com @Shaiith

Iritabilitatea și comportamentul defensiv al adolescenților sunt influențate de o zonă a creierului aflată în plină dezvoltare.

„Regiunea creierului responsabilă de reglarea emoțiilor este încă în formare și nu va ajunge la maturitate completă decât peste aproximativ zece ani.”

Astfel, atunci când părinții întreabă: „Când vei veni să petreci timp cu noi?”, adolescenții nu răspund întotdeauna rațional. În schimb, reacțiile lor pot include oftaturi, datul ochilor peste cap, trântitul ușilor, uneori chiar injurii sau, cel mai frecvent, tăcerea.

Aceste comportamente, deși frustrante pentru părinți, sunt normale în această etapă de dezvoltare. Adolescenții nu sunt intenționat nepoliticoși sau lipsiți de respect, ci pur și simplu își manifestă emoțiile prin prisma unui creier încă în transformare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici?

Fiecare părinte se întreabă, la un moment dat, când...


Top citite
Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe” / FOTO: freepik.com @tariktk

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe”

Foto: Freepik@ maria.symchych

Câte jucării sunt necesare? Urania Cremene: ”Copilul tău va fi mai fericit și mai creativ” dacă respecți aceste două reguli

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

pixel