Expresia din 4 cuvinte pe care NU ar trebui să o spui niciodată copilului tău dacă vrei să aibă succes și să se adapteze bine
Data publicării:
În viitoarea sa carte, „Inspire: The Universal Path for Leading Yourself and Others” , sociologul și profesorul de la Columbia Business School, Adam Galinsky, își propune să ne ajute să minimizăm răul pe care, adesea, îl cauzăm celor din jur prin comentarii aparent inofensive.

Unul dintre obiectivele principale ale lui Galinsky este să ofere părinților îndrumări clare despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să le spună copiilor pentru a-i crește ca adulți de succes și bine adaptați.

Într-un interviu acordat pentru CNBC Make It, Galinsky a identificat o expresie des întâlnită, care are un impact negativ semnificativ asupra încrederii de sine a copilului.

„O afirmație pe care mulți părinți o folosesc cu intenția de a motiva, dar care, în realitate, este extrem de dăunătoare pentru copii, este: `Sunt dezamăgit de tine`, explică sociologul.

De obicei, părinții recurg la această expresie pentru a corecta un comportament, însă efectul produs poate fi contrar intenției lor.

Acest lucru se întâmplă deoarece fraza induce copilului un sentiment de rușine, iar rușinea nu este o emoție productivă, subliniază Galinsky.

„Dacă îi facem pe copiii noștri să se simtă rușinați, nu le facem niciun bine”, adaugă el.

Citește și Lecția de parenting a unei mame milionare: „Asta este mai valoros pentru copil decât să-l înscrie la activități pentru care părinții sunt dispuși să plătească oricât”

„Rușinea duce la evitare”

SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag

Galinsky explică faptul că rușinea nu stimulează gândirea critică sau capacitatea de a rezolva probleme. Din contră, aceasta are un efect „debilitant și destabilizator”. În schimb, vinovăția poate avea un efect motivator, încurajând copilul să găsească soluții.

„Vinovăția îi îndeamnă să repare greșelile, în timp ce rușinea duce, de cele mai multe ori, la evitare”, afirmă sociologul.

Dacă dorești ca cei mici să învețe din greșelile lor, nu te rezuma la a le spune că au greșit. Îndeamnă-i să reflecteze și să găsească soluții pentru viitor.

„De exemplu, în loc să spui: `Sunt dezamăgit că nu ți-ai făcut temele`, poți spune: `Cum putem crea un sistem care să te ajute să îți faci temele? Hai să găsim împreună un plan pentru a reuși acest lucru`”, recomandă Galinsky.

Această abordare îi învață pe copii că pot face față provocărilor, chiar și atunci când nu reușesc din prima sau a doua încercare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Tradiții vechi pe care familiile moderne nu le mai respectă

Influențate de o varietate de factori financiari și...

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame / FOTO: freepik.com@prostooleh

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

pixel