Fenomen spectaculos. După o explozie cosmică, o nouă stea poate fi văzută pe cer
Data publicării:
O explozie cosmică, „unică în viață”, va aduce o nouă stea pe cerul nopții.

Astronomii se așteaptă ca o "stea nouă" să apară pe cerul nopții în orice moment de acum până în septembrie, în cadrul unui eveniment ceresc care se pregătește de ani de zile, potrivit NASA.

„Este un eveniment care se întâmplă o dată în viață și care va crea o mulțime de noi astronomi, oferindu-le tinerilor un eveniment cosmic pe care îl vor putea observa singuri, își vor putea pune propriile întrebări și vor putea colecta propriile date", a declarat într-un comunicat Dr. Rebekah Hounsell, cercetător științific asistent specializat în evenimente nova la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, potrivit CNN. Aceasta va alimenta următoarea generație de oameni de știință.

Evenimentul de strălucire așteptat, cunoscut sub numele de novă, va avea loc în Corona Borealis a Căii Lactee, sau constelația Coroana Nordică, care este situată între constelațiile Boötes și Hercules.

O supernovă reprezintă moartea explozivă a unei stele masive, iar o novă se referă la o explozie bruscă și scurtă a unei stele prăbușite, cunoscută sub numele de „pitică albă”. Steaua pitică rămâne intactă, eliberând material într-un ciclu repetitiv care poate avea loc timp de mii de ani.

"Există câteva novae recurente cu cicluri foarte scurte, dar, de obicei, nu vedem des o explozie repetată în timpul vieții unui om și rareori una atât de aproape de sistemul nostru", a declarat Hounsell, pentru sursa citată.

T Coronae Borealis, cunoscută și sub numele de "Blaze Star", este un sistem binar din Corona Borealis care include o stea „pitică albă”, moartă, și o stea gigantică roșie îmbătrânită. Giganții roșii se formează atunci când stelele și-au epuizat rezervele de hidrogen pentru fuziunea nucleară și încep să moară. În aproximativ 5 miliarde sau 6 miliarde de ani, soarele nostru va deveni o gigantă roșie, umflându-se și extinzându-se pe măsură ce eliberează straturi de material și probabil evaporând planetele interioare ale sistemului solar, deși soarta Pământului rămâne neclară, potrivit NASA.

La fiecare 80 de ani,T Coronae Borealis cunoaște un eveniment exploziv.

Stelele din perechea orbitală sunt suficient de apropiate una de cealaltă încât interacționează violent. Giganta roșie devine din ce în ce mai instabilă în timp, pe măsură ce se încălzește, desprinzându-și straturile exterioare care aterizează sub formă de materie pe steaua pitică albă.

Schimbul de materie face ca atmosfera piticei albe să se încălzească treptat până când aceasta suferă o "reacție termonucleară nebună", ceea ce duce la o novă, așa cum se vede în animația de mai jos, potrivit agenției spațiale.

O novă a fost eliberată din T Coronae Borealis în toamna anului 1217, când un bărbat pe nume Burchard, abate din Ursberg, Germania, a observat "o stea slabă care pentru o vreme a strălucit cu o lumină mare", potrivit NASA. Aceasta a fost prima observație înregistrată a Stelei Boreale.

Ultima dată, T Coronae Borealis a cunoscut o explozie explozivă în 1946, iar astronomii urmăresc cu atenție sistemul stelar încă o dată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade

Ultimă oră: MODIFICĂRI pentru Evaluarea de clasa a II-a

Extinderea duratei testului la Evaluarea Naţională...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel