Fobia școlară apare tot mai des la copii: 16 cazuri în Arad. Specialiștii, semnal de alarmă pentru părinți: „În general, dimineața apar simptomele!”
Data publicării:
Specialiștii atrag atenția asupra creșterii numărului de cazuri de fobie școlară în rândul copiilor, indiferent de grupa de vârstă, și subliniază importanța ca părinții să fie atenți la semnele acestei tulburări. În Arad, au fost identificate 16 astfel de cazuri.

Dr. Diana Trifa, medic neuropsihiatru în cadrul Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică Arad, a declarat, joi, că fobia școlară reprezintă un fenomen aflat în creștere comparativ cu anii anteriori.

„Factorii declanșatori sunt multipli, copiii refuză cu totul intrarea în școală și dacă ajung la școală, refuză să intre în clasă. Uneori, părinții stau cu ei.

Sunt pe medicație, sunt consiliați, dar totuși măsurile luate nu ajută întotdeauna.

Trebuie tras un semnal de alarmă pentru părinți, să fie atenți la stările de anxietate ale copilului, în general apar dimineața simptomele. Copiii au dureri de burtă, au nod în gât, plâng...”, a declarat medicul Diana Trifa, conform Agerpres.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Citește și Copilul suferă de fobie școlară? Cauzele probabile, potrivit unui expert: „Pretențiile excesive generează saturație, iar elevul ajunge să se prăbușească”

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad: „Avem copii care își desfășoară școala la domiciliu”

Marius Gondor, șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, a precizat că, la nivelul județului, au fost identificate 16 cazuri, iar o parte dintre acești copii trebuie să urmeze cursurile de acasă.

„Avem copii care își desfășoară școala la domiciliu, peste 90, din diferite motive.

Sunt copii ai învățământului special, care au probleme locomotorii sau neuromotorii, dar avem și copii care sunt diagnosticați cu fobie școlară.

În acest moment, avem 16 elevi diagnosticați cu fobie școlară și care sunt supuși unui tratament sau învățământului la domiciliu”, a spus Gondor.

Inspectorul școlar general a menționat că, în cazul învățământului desfășurat la domiciliu, cadrele didactice, fie profesori, fie învățători, sunt remunerate pe bază de oră.

„Toate aceste activități încarcă numărul de posturi, dar facem tot posibilul să putem să ajutăm și acești copii”, a spus Marius Gondor.

Consilierul școlar: „Fenomenul este într-o ușoară creștere”

Consilierul școlar Ana Gavrilă a menționat că această afecțiune poate apărea la orice vârstă și a subliniat că „fenomenul este într-o ușoară creștere, din păcate”.

Ea a explicat că, de multe ori, părinții refuză să accepte inițial diagnosticul și caută diverse motive pentru comportamentul copilului, dar, în final, colaborează cu medicii, iar după aplicarea tratamentului, mulți copii reușesc să se recupereze complet.

Specialiștii consideră că există mulți copii care suferă de fobie școlară, dar care nu sunt diagnosticați, deoarece părinții nu percep problema ca fiind una medicală, ci un simplu moft al copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”

pixel