Dacă vrei o viață mai ușoară, psihologii recomandă să-ți iei rămas bun de la aceste obiceiuri care îți îngreunează bagajele emoționale
Atunci când se confruntă cu emoțiile copiilor, părinții se pot simți neputincioși, iar această dificultate se poate accentua în perioada adolescenței și a maturizării.
Dacă în copilăria mică emoțiile sunt adesea intense și evidente, pe măsură ce copilul crește, semnalele devin mai subtile și mai greu de interpretat.
„Tranziția de la adolescență la vârsta adultă poate fi dificil de gestionat pentru mulți părinți, mai ales din cauza distanțării emoționale și a redefinirii granițelor în relație”, explică Zayda Slabbekoorn, jurnalist specializat în relații familiale, într-un articol pentru Your Tango.
În fața acestei lipse de claritate, unii părinți reacționează prin tensiune și furie, adoptând comportamente marcate de frustrare, care afectează relația cu copilul lor.
„Părinții nesiguri tind să recurgă la mecanisme toxice de adaptare care, în loc să întărească legătura cu copiii lor adulți, ajung să o saboteze”, adaugă expertul.
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Unele dintre aceste comportamente se reflectă în expresii care, deși aparent banale, pot răni profund. Iată trei dintre cele mai frecvente fraze care afectează emoțional copiii.
Această întrebare sugerează că alegerile copilului nu sunt serioase sau suficiente. Fie că explorează diferite domenii din curiozitate, fie că își caută drumul în ritmul său, copilul tău are dreptul să își traseze propriul parcurs de viață.
O astfel de afirmație poate transmite, însă, ideea că alegerile sale sunt îndoielnice sau insuficiente.
„Dacă sunteți părinte și vă dați seama că ați folosit această expresie, chiar și cu intenții bune, cu un copil adult, ar fi bine să o eliminați din conversațiile voastre”, recomandă expertul.
Această afirmație nu doar că îl subestimează, dar îi poate da impresia că nu este acceptat așa cum este.
Această afirmație este nu doar denigratoare, ci și umilitoare. Ea transmite copilului că punctul său de vedere nu are valoare, invalidându-i experiențele și opiniile.
Pentru unii părinți, această atitudine poate fi o modalitate de a-și reafirma autoritatea sau de a se poziționa ca singura sursă de adevăr.
În realitate, însă, o astfel de replică nu face decât să rănească și să creeze distanță în relație.
„Părinții care își doresc o relație sănătoasă cu copiii lor ar trebui să se bazeze pe conversații deschise, oneste și vulnerabile, acceptând noile provocări cu susținere, nu dintr-o poziție de superioritate și nesiguranță”, explică expertul.
Dr. Cortney Warren, psiholog la Universitatea Harvard, explică faptul că părinții care folosesc astfel de expresii își invalidează copiii tocmai în ceea ce este cel mai puțin controlabil pentru ei: emoțiile lor.
Răspunsurile noastre la diverse situații sunt profund influențate de lumea noastră interioară, iar când un copil – fie el și adult – nu este validat emoțional de propriii părinți, acest lucru poate avea un impact negativ major asupra sa.
„Astfel de afirmații, menite să minimizeze emoțiile copiilor adulți, sunt adesea expresia nesiguranței părinților, care se simt neînțeleși, inconfortabili sau chiar amenințați de vulnerabilitatea celuilalt”, explică specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Toți părinții își doresc să...
Toți părinții își doresc să...