Fobia școlară apare tot mai des la copii: 16 cazuri în Arad. Specialiștii, semnal de alarmă pentru părinți: „În general, dimineața apar simptomele!”
Potrivit jurnalistei Zayda Slabbekoorn, specializată în relații de familie, „părinții toxici nu dezvoltă tendințe disprețuitoare și narcisiste doar când copiii lor ajung la maturitate. Dimpotrivă, aceste comportamente sunt integrate în stilul lor parental pe tot parcursul copilăriei.” Într-un articol publicat pe platforma Your Tango, Slabbekoorn explică cum acest tip de comportament afectează negativ copiii.
De asemenea, un studiu publicat în Pakistan Journal of Medical Sciences evidențiază impactul criticii și narcisismului parental asupra sănătății mintale, atât în copilărie, cât și în viața de adult.
Iată trei fraze care pot avea consecințe de lungă durată asupra dezvoltării emoționale a copiilor:
Prin această frază, părinții minimalizează și desconsideră dificultățile pe care le întâmpină copiii lor. Practic, mesajul transmis este că, dacă ei au trecut peste provocări mai mari, copilul ar trebui să facă același lucru fără probleme.
Această abordare poate eroda încrederea copilului în sine, lăsându-l să creadă că nu este suficient de curajos sau de perseverent pentru a face față vieții. În timp, copilul poate începe să se devalorizeze, ceea ce afectează negativ imaginea pe care și-o formează despre sine și despre obstacolele din viață.
Fraza aceasta este adesea folosită pentru a minimaliza sentimentele și dificultățile copilului, presupunând că greutățile fac parte din viața oricui.
„Părinții toxici tind să fie disprețuitori față de emoțiile copiilor lor, iar acest comportament provine, de obicei, din nevoia lor de atenție sau dintr-o atitudine narcisistă”, explică specialiștii.
Această expresie transmite copilului că emoțiile și problemele lui nu contează, ceea ce poate duce la un sentiment de invizibilitate și la pierderea încrederii în unicitatea sa.
Copiii, indiferent de vârstă, preferă sprijinul în locul sfaturilor nesolicitate. Atunci când părinții folosesc fraze imperative precum „trebuie să faci asta”, își impun propriile opinii ca soluții universale, fără a ține cont de perspectiva copilului.
Această abordare limitează libertatea copilului de a găsi singur soluții și îl face să se simtă lipsit de autonomie. În timp, copilul poate deveni dependent de validarea sau deciziile părinților, în loc să dezvolte încredere în propriile alegeri.
Evitând astfel de fraze, părinții pot contribui la construirea unei relații mai sănătoase și mai empatică cu copiii lor, sprijinindu-i să-și dezvolte încrederea în sine și o perspectivă pozitivă asupra vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...
Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...