Ghid pentru orele de studiu ale copilului, în funcție de vârstă. Aflați cât timp ar putea și ar trebui să învețe sau să își facă temele elevii
Data publicării:
Câte ore învață copiii tăi pe zi? Poate că ai impresia că timpul pe care îl dedică studiului este prea scurt sau, dimpotrivă, insuficient, deoarece rezultatele nu sunt cele așteptate. În realitate, timpul de învățare nu ar trebui evaluat în funcție de numărul de ore pe care un copil le alocă studiului, ci mai degrabă de calitatea acestuia. Mai puțin timp poate fi mai benefic, dacă este de calitate.

De fapt, copiii ar trebui să rămână copii și nu trebuie să-și petreacă toată ziua studiind. Nu este nici potrivit ca, după ce au fost la școală mare parte din zi, să-și dedice ore întregi temelor. Ei au nevoie de timp liber, să se joace, să se distreze și să petreacă timp cu familia.

Pentru a realiza acest echilibru, este important ca părinții să fie conștienți de numărul maxim de ore pe care copiii ar trebui să le petreacă studiind și să nu îi forțeze să facă mai mult decât este necesar. Chiar dacă rezultatele nu sunt mereu cele așteptate, copiii ar trebui recompensați nu doar pentru rezultate, ci mai ales pentru efortul depus.

Citește și Țipi la copil ca să-și facă temele? Experți: „Când creierul percepe o amenințare, deconectează toate centrele pentru a face față pericolului”

Faceți față cu bine anului școlar?

SURSA FOTO: freepik.com @rimsha52

Dacă vrei ca ai tăi copii să se descurce bine pe parcursul anului școlar, este important ca ei nu doar să învețe, ci și să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a reuși.

Ei trebuie să înțeleagă că efortul este esențial pentru a obține rezultate bune, iar astfel obiceiurile de studiu vor apărea aproape natural, odată ce le arăți ce au de făcut.

În primul rând, trebuie să ții cont nu doar de vârsta copiilor, ci și de capacitatea lor de învățare și de nivelul lor actual de maturitate. Odată ce evaluezi aceste aspecte, poți stabili câte ore ar trebui să dedice studiului în funcție de vârstă.

Vezi și Profesorii care predau pe baza „growth mindset” îmbunătățesc succesul școlar al elevilor. Concluzii din cercetările Stanford

Concentrare și studiu

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum se concentrează copiii tăi? Dacă aceștia întâmpină dificultăți în a-și menține atenția, este important să ții cont de acest aspect.

De ce este atât de important? Pentru că, uneori, copiilor li se cer niveluri de concentrare peste capacitățile lor actuale, ceea ce poate duce la frustrare. Odată cu această frustrare, apar sentimente de nesiguranță și incapacitate, care, în timp, pot cauza eșecuri academice nedorite.

În acest context, este esențial să stabilești un program de studiu realist, adaptat ritmului fiecărui copil. Pentru ca un copil să poată învăța eficient și să asimileze informațiile corect, pe lângă promovarea valorii efortului și crearea unor obiceiuri de studiu, este necesar să se ia în considerare ritmul său de dezvoltare și perioada în care poate învăța fără a se simți copleșit.

Astfel, este mai bine să stabilești sesiuni scurte de studiu, mai ales la copiii mici, și să crești treptat durata acestora pe măsură ce observi că se adaptează și răspund bine la aceste intervale de timp.

Ghid pentru orele de studiu ale copiilor tăi

Înainte de a începe cu ghidul referitor la orele de studiu, trebuie să ții cont de faptul că, pentru a-și menține concentrarea, copiii au nevoie și de perioade de odihnă, pentru a-și distrage atenția și a-și reîncărca mintea, atenționează specialiștii de la etapainfantil.com.

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

6 ani

Dacă copilul tău are 6 ani, își va putea menține atenția timp de 10 până la 30 de minute, deși 30 de minute sunt destul de rare.

Cu răbdare și obiceiuri bune de studiu, va începe să înțeleagă că trebuie să stea câteva momente pentru a-și face temele.

7 ani

La această vârstă, durata atenției poate crește până la 35 de minute.

Deși copilul va ști că trebuie să se așeze pentru a-și face temele, este posibil să fie nevoie să îi amintești acest lucru constant.

8 ani

Timpul de atenție crește la 40 de minute, dar este totuși important să îi reamintești de necesitatea efortului și a rutinei zilnice pentru a-și face temele.

9 ani

Copilul poate să-și mențină atenția până la 45 de minute și, cu obiceiuri de studiu deja formate, va învăța să stea la birou fără să fie necesar să-i amintești constant.

10 ani

Copilul va putea să se concentreze până la 50 de minute și va începe să își facă temele în mod independent, deși va avea nevoie de ajutor pentru a înțelege concepte mai abstracte.

Peste 10 ani

De la această vârstă, timpul ideal de studiu continuu este de aproximativ 1 oră, cu pauze corespunzătoare de 10 minute. Pauzele sunt esențiale pentru ca mintea să-și recupereze energia.

Acest ghid al orelor de studiu nu trebuie să fie rigid, dimpotrivă! Copiii au nevoie de flexibilitate pentru a se putea concentra mai bine și pentru a se simți înțeleși și sprijiniți în orice moment. Este important să ții cont de starea lor emoțională, de motivația pentru sarcinile pe care le au de făcut și de dificultatea acestor sarcini.

Ajută-ți copiii la teme, iar treptat retrage acest ajutor, astfel încât să devină mai autonomi, dar fii mereu alături de ei ori de câte ori au nevoie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel