Semnele care arată că zâmbetul copilului tău este doar de dragul aparențelor. Cum să îți dai seama dacă încearcă să-și ascundă tristețea, teama sau anxietatea?
Toți părinții își doresc ca cei mici să fie puternici în fața dificultăților, să știe să se ridice după un eșec sau o dezamăgire și să depășească provocările vieții.
Însă, dezvoltarea rezilienței nu este un proces simplu.
Într-un articol publicat de CNBC, Tovah Klein subliniază că ideea conform căreia „reziliența se construiește printr-o educație dură” este GREȘITĂ!
„Oamenii cred adesea că reziliența este o formă de iubire dură. Știi, genul de îndemn: Fii curajos și mergi mai departe! Eu o văd, însă, ca pe o abordare mai empatică, mai conectată: Știu că este greu, dar sunt aici pentru tine până la capăt”, explică psihologul.
SURSA FOTO: freepik.com @user16945876
Totuși, atrage atenția Klein, nici protejarea excesivă a copiilor de orice formă de dezamăgire nu îi va ajuta să devină rezilienți.
Pentru a învăța să gestioneze momentele dificile, copiii trebuie să experimenteze eșecul.
Părinții au un rol esențial în acest proces: trebuie să le ofere sprijin constant, insuflându-le încredere și forță mentală.
„Mesajul pe care trebuie să-l transmitem este: Am încredere în tine că vei reuși! Indiferent dacă vei câștiga, vei pierde sau vei fi prins în mijlocul luptei, eu voi fi aici pentru tine”, subliniază specialistul.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Tovah Klein subliniază că reziliența nu este o abilitate cu care ne naștem, ci una care trebuie cultivată și învățată, iar părinții joacă un rol esențial în acest proces.
În cea mai recentă carte, psihologul explică cei cinci piloni ai dezvoltării rezilienței: construirea încrederii, reglarea emoțiilor, dezvoltarea independenței, conectarea cu ceilalți și înțelegerea.
„Ne dorim ca ai noștri copii să fie capabili să facă față dificultăților, provocărilor și momentelor grele pe care viața le aduce. Să simtă că pot trece peste ele și că au pe cineva alături care să îi sprijine”, explică psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.