Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere
„De câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave: metapneumovirus uman (HMPV). În presă s-a scris că acest virus respirator se răspândeşte în special în rândul copiilor sub 14 ani. Cum e cu acest virus, domnul doctor? Îi pune el în pericol pe copii?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Deși au apărut zvonuri care sugerează că HMPV ar fi un virus necunoscut și extrem de periculos, dr. Mihai Craiu a subliniat că acest virus nu este nici pe departe o noutate.
De fapt, el a fost identificat încă din 2001, atunci când un grup de medici olandezi l-a observat la copiii cu simptome respiratorii, cum ar fi nasul înfundat și tusea.
În ciuda temerilor alimentate de mass-media, dr. Craiu insistă că este vorba despre un virus cunoscut, care a evoluat de-a lungul decadelor și nu reprezintă o amenințare majoră.
SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters
„Cred că trebuie să le spunem ascultătorilor noștri, în primul rând, că nu e un virus necunoscut și că emoțiile care s-au ridicat ar trebui un pic redirecționate.
Un sfat absolut neutru, ar fi foarte bine să nu repetăm greșelile pandemiei, cel puțin la emoții.
De ce spun chestia asta?
Pentru că vorbim de un virus care este cunoscut de foarte multă vreme. Maladiile produse de Human metapneumovirus știm sigur că-s produse de el din 2001! Un grup de medici olandezi l-a identificat la copiii cu muci și tuse. L-a identificat prin microscopie electronică. Deci, a fost văzut! Ăsta este unul din virusurile văzute. Spun că îl cunoaștem de peste două decenii. (...)
Se estimează, dacă ne uităm la secvențele lui genetice, că s-a desprins din unul din metapneumovirusurile aviare de tipul trei în urmă cu vreo 400 de ani și a suferit mici mutații, în momentul ăsta, el transmițându-se numai de la om la om. Deci, un virus uman cunoscut”, a spus dr. Mihai Craiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Dr. Mihai Craiu a adus în discuție și un studiu elaborat în urmă cu mai bine de 10 ani, la care a participat personal: „Cu toată modestia, sunt unul din medicii români care a studiat acest virus”.
„Echipa de excelență de la Institutul Cantacuzino, în urmă cu peste 10 ani, a elaborat un studiu sub conducerea domnului profesor Viorel Alexandrescu, în care două grupuri de urgentiști de copii noi la INSMC și colegii noștri de la Grigore Alexandrescu am trimis toate eșantioanele copiilor spitalizați cu manifestări respiratorii serioase, mai zgomotoase, care nu erau identificați ca fiind gripă.
Deci, toate celelalte boli care semănau cu gripa, dar care nu erau gripă, au fost trimise la Centrul Național de Referință de la Cantacuzino și a rezultat și un articol care a fost publicat și indexat în baze de date internaționale.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Am observat că metapneumovirusul uman reprezenta o pondere semnificativă, era acolo pe podium, pe locul trei-patru ca frecvență. Și lucrurile nu s-au schimbat tare, nu ultimii 10 ani.
În timpul pandemiei, am făcut tuturor cazurilor grave spitalizate la noi în institut PCR. De ce? Pentru că le-am promis părinților că dacă vor veni cu copiii lor în spital, n-o să plece cu COVID din spital. De asta, tuturor cazurilor grave cu boli potențial transmisibile, le-am făcut PCR multiplex, aproximativ 500 de PCR-uri.
Deci, într-un moment în care circula aproape numai SARS-CoV-2 și ceva cazuri de rinovirus uman, cert este că am avut aproape 10 pacienți cu Human metapneumovirus. Deci 2020, 2021, 2022, iar anul trecut, în 2024, prin testare PCR multiplex, am găsit 20 de astfel de copii”, a explicat dr. Mihai Craiu.
Unul dintre mesajele principale pe care dr. Craiu le-a transmis părinților este că nu trebuie să intre în panică. Metapneumovirusul uman este un virus cunoscut de mult timp și nu reprezintă o amenințare deosebită pentru majoritatea copiilor. De asemenea, studiile de serologie au arătat că aproape toți copiii, până la vârsta de 5 ani, vor experimenta cel puțin un episod de infecție cu acest virus.
„Oameni buni, nu este un virus nou, știm ce-i poate pielea. E aceeași Mărie cu altă pălărie, face guturaiul comun mucii, și da, afectează preponderent copiii.
Se estimează, prin studiile de serologie - așa cum ne făceam anticorpii ca să dovedim că am avut COVID - că toți copiii, aproape toți, 99% dintre ei, până la vârsta de 5 ani, fac cel puțin un episod de infecție cu Human metapneumovirus.
Deci, nu e nici rar, nici nou și nici foarte grav pentru copii mari. Adică cei care merg la școală, la liceu, studenții, nu li se întâmplă nimic câtă vreme n-au comorbidități severe.
Da, cei foarte mici, sugarii, care atunci când au nasul înfundat și nu pot să mai sugă la sân, se deshidratează, ajung la spital. De asta am și avut cei 20 de care vă spuneam anul trecut”, a mai subliniat dr. Mihai Craiu.
SURSA FOTO: freepik.com @Alena Stalmashonak
Dr. Craiu consideră că, deși numărul cazurilor raportate a crescut, aceasta nu înseamnă că virusul este mai periculos, ci că, pur și simplu, mai mulți copii sunt testați pentru diverse infecții respiratorii, inclusiv pentru HMPV: „Încă o dată, avem o echipă absolută excepțională la laboratorul de biologie și bacteriologie, se respectă cele mai înalte standarde de diagnostic. Vorbim de cazuri dovedite, nu de păreri”.
Este esențial ca părinții să evite repetarea greșelilor din timpul pandemiei de COVID-19, în care panică și informațiile eronate au dus la o fobie colectivă.
„În principiu, cred că emoția vine din faptul că e în momentul ăsta un nume nou, lumea nemedicală nu-l știa. Și, atunci, creșterea numărului de cazuri raportată în literatura internațională a generat niște emoții. Și da, lumea s-a făcut mai mică. Ne plimbăm și evident că există această creștere a numărul de cazuri.
Dar nu e nimic scăpat de sub control. Ăsta e mesajul scurt și foarte clar!”, a conchis dr. Mihai Craiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Studiile științifice au...