Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode
Le Figaro Madame a discutat cu Sylvie Chokron, neuropsiholog și director de cercetare la CNRS, despre ce jucării sunt recomandate copiilor cu vârste între 0 și 3 ani.
Iată concluziile:
SURSA FOTO: freepik.com @raisakanareva
În primul an de viață, copilul explorează lumea în principal prin vedere și atingere. De la naștere până la 3 luni, sunt ideale jucăriile contrastante în alb-negru. După această etapă, pot fi introduse jucării în culori vii, care stimulează vederea.
Pentru simțul tactil, sunt recomandate cărțile cu texturi variate: materiale netede, aspre sau care scot zgomote. Acestea încurajează explorarea și dezvoltarea senzorială.
La aproximativ un an, copiii încep să manipuleze obiecte, ceea ce le permite să asocieze ceea ce văd cu ceea ce pot face. Jucăriile care fac zgomot, precum clopoțeii, sau cuburile care pot fi stivuite și doborâte sunt foarte atractive pentru ei.
Cărțile sunt esențiale la această vârstă, stimulând dezvoltarea limbajului și a abilităților cognitive și emoționale. Părinții pot opta pentru cărți cartonate sau dispozitive electronice pentru povești.
Aceasta este perioada în care copilul începe să meargă. Inițial, are nevoie de sprijin, așa că sunt recomandate jucăriile de tip "walker" sau cărucioarele de împins.
Pe măsură ce devine mai sigur pe picioare, bicicleta de echilibru sau jucăriile pe roți de tras sunt perfecte pentru dezvoltarea motricității.
În jurul vârstei de 2 ani, copilul își îmbunătățește coordonarea mână-ochi și precizia gesturilor.
Jucării precum puzzle-uri cu piese mari, margele de dimensiuni mari pentru înșirat sau jocuri de țintire sunt excelente pentru această etapă.
Pe măsură ce mișcările copilului devin mai precise, este momentul potrivit pentru activități grafice, utile mai târziu în grădiniță. Desenatul sau coloratul îl ajută să învețe să țină corect un creion și să devină din ce în ce mai precis.
Aceste sugestii sunt nu doar o sursă de distracție pentru copii, ci și o modalitate de a susține etapele importante ale dezvoltării lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Uneori, cuvintele pozitive...
În 2024, românii au demonstrat...
Fiecare mamă își dorește ca...
Dacă ai urmărit Inside Out 2 sau ai citit comentarii...