„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Christin Perry, autoare de cărți de parenting, explorează aceste semne care arată că puteți fi unul dintre aceștia.
Potrivit ei, „părinții care adoptă o educație autoritară manifestă anumite trăsături distinctive”. Există o diferență importantă între părinții care practică un tip de autoritate care include atât stabilirea unor reguli, cât și încurajarea copiilor să-și asume responsabilități și părinții care se concentrează exclusiv pe reguli stricte, fără a lua în considerare dezvoltarea personală a copiilor lor.
Părinții care manifestă o autoritate adecvată înțeleg importanța stabilirii unui cadru și a regulilor, dar îi încurajează pe copii să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor. Ei sunt recunoscuți de experți ca fiind încurajatori în interacțiunile lor cu copiii și oferă sprijin și sfaturi în timp ce îi lasă să învețe din greșeli. Această deschidere și angajamentul în proiectele copiilor îi fac pe cei mici mai puțin reticenți în a accepta provocări.
În rândul părinților care exercită o autoritate asertivă, regulile din casă sunt adesea subiecte de discuție și negociere. Aceste schimburi nu servesc doar pentru a clarifica regulile, ci și pentru a le adapta la schimbările din cadrul familiei. Acest lucru le oferă copiilor responsabilitate încă de la o vârstă fragedă, în loc să îi intimideze sau să încerce să mențină o relație pur prietenească. Respectul și corectitudinea, atât în cadrul familiei, cât și în societate, sunt valori fundamentale transmise prin educația autoritară, conform autoarei.
Părinții care manifestă o autoritate adecvată sunt interesați de sentimentele copiilor lor și crează o atmosferă deschisă în familie pentru discuții pe această temă.
Această abordare îi ajută să stabilească o comunicare eficientă pe termen lung și să contureze așteptări clare între toți membrii familiei.
Conform psihologului Brenda Arellano, „părinții cu o autoritate adecvată își văd copiii ca fiind persoane întregi și îi tratează cu iubire și compasiune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...