Tiparele moștenite de la mama. Daniela Gavankar explică cum îți influențează ele relația cu copilul: „Ești atât de înnebunită în această perfecțiune, încât ai contrazice pe oricine” / VIDEO
Este de la sine înțeles că expunerea copiilor mici la violență prin televizor nu este o idee bună. Însă, pe lângă trauma pe care aceasta o poate genera pe moment, care sunt riscurile pe termen lung?
Pentru a înțelege acest lucru, cercetători în psychoeducație de la Universitatea din Montreal au realizat un studiu, ale cărui rezultate au fost publicate pe 20 ianuarie 2025 în International Journal of Environmental Research and Public Health.
SURSA FOTO: Freepik.com@Flowo
Echipa a urmărit 963 de fete și 982 de băieți născuți între primăvara anului 1997 și 1998 și înrolați în Étude longitudinale du développement des enfants du Québec.
Părinții au raportat frecvența expunerii copiilor lor la conținuturi televizate violente la vârsta de 3 ani și jumătate și 4 ani și jumătate. La vârsta de 15 ani, băieții și fetele au raportat diverse aspecte ale comportamentului lor antisocial.
Studiul a definit violența la televizor ca fiind „orice violență caracterizată printr-o agresiune fizică, verbală și relațională… descriind situații care încearcă sau cauzează în mod intenționat rău altora”.
Conform cercetării, copiii „sunt atrași de conținuturi violente, stimulante și rapide, care adesea pun în scenă personaje atrăgătoare, precum super-eroi care comit acte agresive și sunt recompensați pentru acestea, ceea ce crește probabilitatea ca aceștia să fie expuși”.
SURSA FOTO: Freepik.com@sobolevskyi
Rezultatele au arătat că, la vârsta de 15 ani, în cazul băieților, expunerea la conținuturi violente la televizor la vârsta de 3-4 ani prezice o creștere a comportamentelor antisociale (agresivitate, violență verbală, probleme cu autoritatea și regulile, intimidare…).
Adolescenții care, în copilărie, au fost expuși la violență prin televizor aveau un risc mai mare decât ceilalți de a manifesta comportamente agresive, de a fura, de a lovi, de a amenința, de a insulta sau chiar de a folosi o armă.
Deși astfel de rezultate nu au fost observate în cazul fetelor, acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că fetele sunt, în general, mai puțin expuse la violența din media în copilărie, dar și pentru că aceste comportamente agresive nu sunt deloc valorizate, ci dimpotrivă, sunt reprimante, în cazul fetelor.
„Studiul nostru oferă dovezi convingătoare că expunerea copiilor mici la violența din mass-media poate avea consecințe grave și durabile, în special pentru băieți", a declarat prof. Linda Pagani, coautoare a studiului, potrivit Parents.
„Aceste rezultate subliniază nevoia urgentă de inițiative de sănătate publică care să informeze mai bine părinții și comunitățile despre riscurile pe termen lung, permițându-le să facă alegeri informate în privința expunerii copiilor mici la conținuturile media”, a adăugat cercetătoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...