„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
„Când copilul tău plânge și are o criză de furie, situația poate deveni rapid haotică. Ne dorim doar să se oprească”, notează Deena Margolin, terapeut pentru copii, pe contul ei de Instagram, potrivit parents.fr. Specialistul subliniază că nicio ființă umană, nici măcar un adult, nu poate trece instantaneu de la o stare de tristețe la una de calm.
„Nu e vina ta, acest lucru a fost înrădăcinat în noi încă din copilărie. Mulți dintre noi am fost învățați astfel, că plânsul nostru atrăgea țipete, etichete de `ești un bebeluș` sau pedepse, cum ar fi trimiterea în cameră.”
Deena Margolin subliniază că răbdarea părinților poate fi testată și de oboseala acumulată. Acest lucru ne împinge uneori să le cerem copiilor să nu mai plângă, deși știm că aceasta nu este soluția: „Poate că și tu ești doar un părinte obosit, care nu mai are puterea de a face față emoțiilor copilului. Cu toții am trecut prin asta. Dar când îi spui copilului tău să nu mai plângă, are efectul opus.”
Deena Margolin ne amintește că copiii nu au abilitățile de a-și regla emoțiile la fel de ușor ca adulții. Plânsul nu este întotdeauna un semn de tristețe. Ei pot ajunge să-și exprime o nevoie: „copiii nu au creierul matur și plânsul pentru ei este singura modalitate de a-și exprima sentimentele și nevoile”.
Așadar, cum poți reacționa astfel încât criza să treacă mai repede și copilul tău să învețe să iasă mai ușor din criză?
„Rămânem prezenți, le permitem să aibă această reacție emoțională care este firească. Puteți spune: `este normal să plângi, lasă-ți emoțiile să se manifeste. Am înțeles că ai fost foarte supărat, sunt aici pentru tine`.
Când le permiți să simtă, în loc să-i grăbești să se calmeze, ei ies mai ușor din criză pentru că simt că ești acolo.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...