Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Sărutul de noapte bună este un ritual simplu, rapid, dar foarte important, cu un mare impact pozitiv atât asupra copiilor, cât și asupra părinților acestora. Știm cât de importante sunt ritualurile și rutinele pentru cei mici, ce mare efect liniștitor și calmant au, mai ales înainte de culcare.
Și o parte din acestea este acel gest semnificativ de câteva secunde, în care ne exprimăm dorința pentru o noapte bună, certitudinea că totul va fi bine, că mama și tata vor fi mereu acel refugiu sigur, înainte să fim gata să luăm zborul: sărutul de noapte bună.
Dar sărutul de noapte bună nu este doar o îmbrățișare ca scop în sine, ci are mari beneficii, ajutând la îmbunătățirea calității somnului, precum și la întărirea legăturilor ancestrale.
Beneficiile rutinei de sărut de noapte bună nu sunt exclusiv pentru cei mici, ci și pentru mămici și tătici. În acest articol vom aborda tema din diferite puncte de vedere, de la avantajele acestui mic gest, până la de ce contactul fizic este important pentru copii (și nu numai), iar în final vom vedea 5 cărți dedicate sărutului de noapte bună.
Sărutul de noapte bună, un pic ca cererea de apă înainte de culcare, nu este doar o îmbrățișare, o piesă din rutina stabilită, schimbată și apoi consolidată de-a lungul anilor, ci este o cerere care ascunde nevoia de liniște, de certitudine, de prezență, de care au nevoie copiii.
Sărutul de noapte bună ascunde și dorința de a se asigura că părintele se întoarce sau nu pleacă înainte de sosirea somnului, eliminând fiecare gând și orice teamă copilului.
Uneori, copiii sunt conștienți de temerile lor, de nevoile lor și îi cer mamei și tatălui un sărut de noapte bună, în special ca balsam pentru amândoi.
Gândiți-vă la când copiii încep să le fie frică de moarte, când încep să caute răspunsuri mai mari decât ei înșiși și să ceară acel sărut de noapte bună ca consolare pentru întrebări atât de enorme, o gaură neagră care te face să pierzi, pentru câteva minute, bucuria și nepăsarea copilăriei.
Foto: Freepik@Racool_studio
- oferă un sentiment de securitate și protecție care reduce fricile pe timp de noapte;
- consolidează certitudinea când să se pregătească pentru culcare;
- întărește legătura emoțională;
- reduce stresul, calmează;
- contribuie la dezvoltarea deprinderilor afective, cu efect de dezvoltare a bunei stime de sine si management sănătos al emoțiilor.
- întărește legătura;
- elimină gândurile/problemele zilnice;
- ajută la organizarea mai bună a serii;
- satisface emoțional, știind că ne-am facut copilul fericit;
- creează un exemplu circular pozitiv de care beneficiază întreaga familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...