Importanța târâtului la bebeluși. Când încep micuții să se târască?
Data publicării:
Mulți bebeluși învață să se târască undeva între 7 și 10 luni. Cu toate acestea, fiecare bebeluș este unic, așa că micuțul tău o poate face mai devreme sau mai târziu decât alții. Unii bebeluși chiar sar peste această etapă.

Un moment așteptat în viața fiecărei mămici este momentul în care puiul ei începe să devină independent, iar, de obicei, primul pas spre asta este momentul în care bebelușul începe să se târască (crawling). Deși fiecare copil se dezvoltă în ritmul său propriu, mulți părinți așteaptă cu nerăbdare acel moment magic când micuțul lor începe să exploreze lumea.

La ce vârstă încep bebelușii să se târască?

Sursă foto: freepik.com@user18526052

Mulți bebeluși învață să se târască undeva între 7 și 10 luni. Cu toate acestea, fiecare bebeluș este unic, așa că micuțul tău o poate face mai devreme sau mai târziu decât alții. Unii bebeluși chiar sar peste această etapă.

De ce se târăște un bebeluș?

Târâtul este un pas important pentru un bebeluș, și nu doar pentru că este pasul anterior mersului, ci pentru că îi permite să dezvolte și să întărească atât mușchii, cât și articulațiile brațelor, picioarelor, gâtului și spatelui.

Cu toate acestea, mușchii și articulațiile nu sunt singurul lucru pe care copilul tinde să-l dezvolte atunci când se află în faza de târâre. La nivel cognitiv, copilul își va crește autonomia, va învăța să ia primele decizii (cum ar fi mersul la bucătărie sau în sufragerie, de exemplu), va continua să dezvolte auzul, vederea și atingerea în același timp. și, în plus, își va îmbunătăți considerabil reflecțiile.

Motivați-i să se târască

Cum îți poți motiva copilul să se târască? Încercați să plasați obiecte interesante la îndemână. Pe măsură ce devine mai agil, creați mici curse de obstacole cu perne, cutii și perne pe care să se târască și între ele. Participați la joc ascunzându-vă în spatele unuia dintre obstacolele pentru a vă surprinde copilul. Desigur, nu lăsați niciodată copilul nesupravegheat printre aceste obstacole.

Jocuri pentru ca bebelușul să învețe să se târască

Sursa foto: freepik.com

Există câteva metode și trucuri pentru a stimula târârea bebelușului tău.

Pune jucăriile lui preferate la îndemâna lui  Începeți prin a le pune puțin departe și îndepărtați-le pe măsură ce vă deplasați.

Târăște-te lângă el. Bebelușii învață marea majoritate a mișcărilor prin imitație, așa că târăște-te lângă el pentru a putea încerca să te imite.

Așezați o oglindă în fața bebelușului, astfel încât acesta să-și vadă reflexia, așa că va dori să se apropie pentru a se vedea mai bine și chiar să ridice oglinda.

Jocul cu prosoape este, de asemenea, una dintre cele mai bune opțiuni pentru a încuraja copilul să se târască. Va trebui doar să iei un prosop sau o pătură în formă de rolă și să-l ții pe cel mic de portbagaj. Odată gata, ajută-l să se împingă atât înainte, cât și înapoi.

Cea mai mare dificultate la crawling este menținerea echilibrului în timp ce aceștia sunt în genunchi și mâini. Acest lucru necesită multă coordonare și forță în mușchii brațelor și picioarelor. Pentru bebeluși, târâtul este un exercițiu important, deoarece brațul de pe o parte se mișcă înainte și înapoi paralel cu piciorul de pe cealaltă parte. Această colaborare optimă a ambelor jumătăți ale creierului și corpului este cunoscută sub numele de „integrare bilaterală”. Datorită târârii, bebelușul tău va dezvolta vederea, atingerea, vorbirea, orientarea și percepția, precum și mișcarea și echilibrul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Varste si etape

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel