Indemnizația de creștere a copilului a fost mărită!
Data publicării:
Beneficiile sociale indexate în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR) cresc începând cu 1 martie 2024, în concordanță cu creșterea acestui indicator conform ratei medii anuale a inflației din 2023, conform unei postări publicate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pe pagina sa de Facebook.

Potrivit comunicatului, rata inflației pentru 2023 este de 10,4%. Prin urmare, ISR-ul se majorează, începând cu luna martie, de la 598 de lei la 660 de lei, informează Agerpres.

Conform informațiilor furnizate de minister, beneficiile care sunt afectate de această creștere includ: prima de inserție, echivalentă cu de trei ori valoarea ISR, subvenția acordată angajatorilor care recrutează tineri cu risc de marginalizare socială, limitată la cel mult patru ori valoarea ISR, și stimulentul lunar pentru angajatorii care angajează elevi și studenți în timpul vacanțelor, reprezentând 50% din valoarea ISR.

S-a mărit indemnizația de creștere a copilului 

De asemenea, se vor majora și alte beneficii sociale. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului va avea un prag minim mai mare, ajungând la 1.651 de lei (față de 1.496 de lei anterior), iar alocația lunară de plasament va crește de la 1.082 de lei la 1.194 de lei.

Valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare pentru adopția unui copil se va ridica la 2.245 de lei, în timp ce indemnizația de sprijin va ajunge la 793 de lei. În plus, indemnizația de șomaj pentru absolvenți va fi acordată timp de 6 luni și va reprezenta 50% din ISR.

Alte beneficii care vor fi majorate includ indemnizația de șomaj, care va fi calculată la valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, plus o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale în funcție de stagiul de cotizare.

În ceea ce privește indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități, pentru cei încadrați cu „handicap grav”, cuantumul total va crește de la 599 de lei la 662 de lei, iar pentru cei încadrați cu „handicap accentuat”, cuantumul total va crește de la 449 de lei la 496 de lei.

De asemenea, pentru persoanele cu dizabilități încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar va crește de la 72 la 80 de lei.

ISR-ul, actualizat automat în fiecare an, la data de 1 martie

De asemenea, în anul 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI) va fi indexat de două ori în mod excepțional: odată la 1 ianuarie, conform ratei inflației din anul 2022, și odată în martie, conform ratei inflației din anul 2023.

Această dublă indexare va determina o creștere a venitului net lunar până la care se acordă componentele sale. Astfel, acest venit va crește de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei în cazul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, iar pentru componenta de ajutor pentru familia cu copii, pragul va crește de la 795 lei la 879 lei.

În plus, comunicatul precizează că ISR-ul va fi actualizat automat în fiecare an, la data de 1 martie, în funcție de rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel