Între iluzie și realitate: Este bine să creadă copiii în Iepurașul de Paște? Un psiholog răspunde clar!
Data publicării:
Iepurașul de Paște și alte ființe din copilărie sunt simboluri ale emoției și surprizelor.

Potrivit psihologului și profesorului de la Universitatea Andrés Bello din Chile, Mary Taylor, aceste personaje captivante sunt asociate cu gândirea magică inerentă copilăriei.

Credința în ele poate stimula jocul și imaginația copilului și poate servi drept modalitate de a explica anumite situații.

Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, dezvăluirea secretului inexistenței lor poate aduce și dezamăgire.

Iepurașul de Paște NU prezintă niciun risc pentru sănătatea mintală a niciunui individ

Există tradiții larg răspândite cu care copiii vin în contact inevitabil încă din primele zile ale vieții și care îi plasează într-o lume a interacțiunilor sociale în care absorb aceste povești. Conform specialistului, „Iepurașul de Paște” sau „Zâna Măseluță” sunt deja prezente în filme, povești și ilustrații variate, iar „în ele putem recunoaște elemente de gândire magică și creativitate”.

Acestea sunt povești transmise de-a lungul generațiilor care se adaugă la tradițiile ce încorporează elemente magice pentru copii și oferă adulților o oportunitate de a se juca și de a se conecta cu simțurile copiilor lor.

Prin urmare, adăugarea acestor elemente de imaginație la creșterea copilului „NU prezintă niciun risc pentru sănătatea mintală a niciunui individ”, subliniază Mary Taylor, conform elinsular.cl.

Aceste figuri nu reprezintă doar simboluri ale imaginației

În plus, pentru multe familii, aceste figuri nu reprezintă doar simboluri ale imaginației, ci și mijloace de a însoți tranzițiile importante din viața unui copil.

„Zâna și iepurele sunt modalități foarte tandre de a însoți o pierdere, fie că este vorba de un dinte sau de momentul care marchează semnificația vieții și a învierii în Săptămâna Mare. Pentru alte familii, iepurele este o ocazie de a se permite să fie jucauși și generoși, transformând o zi care altfel ar fi lipsită de importanță”, mai spune experta.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

NU recurge la șantaj: „Dacă nu mai crezi, nu vei primi nimic”

Pe parcursul dezvoltării lor, copiii trec prin etape de la credință la dezamăgire în diferite aspecte ale vieții, iar acest lucru este considerat normal din punct de vedere evolutiv, afirmă psihologul.

Esențial este să nu încerci să forțezi credința sau să respingi observațiile care pot duce la dezamăgire.

Este important să însoțești această tranziție fără a recurge la șantaj, „dacă nu mai crezi, nu vei primi nimic”, și să eviți să folosești figuri precum Zâna Măseluță sau Iepurașul de Paște ca mijloc de constrângere pentru comportamentul copiilor.

„Aceste afirmații îi pot înfuria atunci când încetează să mai creadă și chiar înainte de acest moment, când iluzia lor despre aceste figuri binevoitoare le este luată, figuri care, la rândul lor, aduc cu ele joaca și bucuria. În astfel de situații, ei pot experimenta dezamăgirea ca pe o manipulare intenționată din partea adulților și pot începe să tragă concluzia că a mai crede poate fi riscant.”

Descoperirea

Descoperirea nu trebuie să fie privită într-un mod negativ. „Este important să depășim teama concretă și centrată că vor fi dezamăgiți în următoarele sărbători.”

În esență, este vorba despre însoțirea dezamăgirii.

Sfatul specialistului este „să fii autentic și să transmiți dragostea conținută de aceste gesturi. Este momentul să ai încredere că poate copilul tău este pregătit de pasul următor în dezvoltare. Dezamăgirea poate aduce și creștere, creativitate, iar acum vom căuta împreună noi experiențe care să adauge magie realității noastre ca familie”.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel