Învață-i pe copii să-și controleze emoțiile cu aceste patru sfaturi de la un cunoscut expert în parenting
Data publicării:
Orice emoție ascunde un mesaj, chiar și emoțiile care nu ne plac, acelea care ne fac incomod, potrivit psihologului clinician nord-american Jazmine McCoy.

Când cei mici se aprind, e ca și cum ar încerca să ne transmită ceva important. Cel puțin așa crede dr. McCoy, expertul în parenting care își împărtășește înțelepciunea cu cei aproape 800.000 de urmăritori pe rețelele de socializare. Pentru ea, fiecare scânteie de furie sau frustrare e un semnal că trebuie să fim cu ochii pe ce se întâmplă în mintea și inima copiilor noștri.

Când lucrurile nu merg cum și-ar dori, atât adulții, cât și copiii pot fi cuprinși de mânie și frustrare. Dar, spre deosebire de cei mici, noi, cei mari, avem mai multă experiență în gestionarea acestor emoții. Pentru dr. McCoy, misiunea este să îi învețe pe cei mici să facă față mâniei într-un mod sănătos.

De aceea, atunci când cei mici își arată nemulțumirea sau furia, dr. McCoy ne îndeamnă să vedem acele momente ca pe oportunități de învățare. Pentru că atunci când învață să își gestioneze emoțiile, copiii devin mai rezistenți și, în mod surprinzător, mai fericiți. Nu doar că vor avea relații mai bune cu ceilalți, dar, conform unor studii recente, vor avea și mai multe șanse să aibă succes la școală. Este o abilitate esențială în viață și dr. McCoy e acolo să ne ghideze în acest proces.

Cele patru sfaturi ale Dr. McCoy 

Ea propune patru strategii simple pentru a-i învăța pe copii să-și gestioneze emoțiile, în special pe cele mai puțin plăcute, ceea ce nu este același lucru cu a le considera negative.

FOTO: freepik.com @polya_olya

Limite

Limitele sunt ca niște repere esențiale. Indiferent cât de supărați ar fi, micuții trebuie să înțeleagă că există anumite limite care nu pot fi depășite. Doar pentru că simt o anumită emoție, nu înseamnă că au voie să facă tot ce le trece prin minte în acel moment.

Un aspect important în gestionarea acestor momente delicate este să le arătăm celor mici că îi ascultăm atunci când sunt supărați. Așa cum subliniază Jazmine McCoy, expert în parenting, copiii trebuie să simtă că adulții îi sprijină și îi înțeleg când se confruntă cu astfel de emoții. Pentru că, la urma urmei, chiar și cele mai neplăcute emoții fac parte din viața noastră. Este o lecție importantă pe care trebuie să o învețe copiii încă de mici.

Identifică

Noi, cei mari, avem rolul esențial de a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă ce îi supără cu adevărat. Pornind de la această identificare a emoțiilor, putem oferi sugestii și soluții pentru a gestiona situațiile dificile.

Învățarea să identifice și să exprime emoțiile le va permite copiilor să comunice mai eficient ceea ce simt și trăiesc. Așa cum subliniază dr. McCoy, este important ca aceste emoții să fie comunicate prin cuvinte, nu prin țipete sau reacții impulsive. Este un pas important în dezvoltarea abilităților de comunicare și gestionare a emoțiilor pentru cei mici.

Calmează

În momentele de furie, respirația devine importantă, iar învățarea să respiri profund poate fi o adevărată salvare. Putem lua inițiativa și îi putem îndemna pe cei mici să respire adânc împreună cu noi, ajutându-i să își regăsească echilibrul și să își recapete calmul.

Observând cum respirația profundă îi relaxează și îi liniștește, copiii vor învăța să își gestioneze mai bine stările emoționale și să își exprime mai ușor ceea ce simt. Este un pas esențial în procesul lor de învățare și dezvoltare emoțională, așa cum am menționat și anterior.

Atenuează

Pentru a tempera furia copiilor noștri, este esențial să evităm să răspundem cu aceeași furie. Știm cu toții acest lucru, dar uneori ne este dificil să nu cădem în capcana acestor emoții pasionale.

Jazmine McCoy subliniază importanța de a ține cont de faptul că uneori copiii reacționează puternic tocmai pentru că nu au încă abilitatea de a-și regla singuri emoțiile. De aceea, este vital să rămânem calmi în aceste momente, pentru a-i învăța cum să facă față și să își gestioneze emoțiile într-un mod sănătos. Este un proces de învățare și de creștere emoțională, care necesită răbdare și susținere din partea noastră, ca adulți responsabili.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel