Îți grăbești mereu copiii să iasă pe ușă? Poate duce la o potențială problemă periculoasă pentru viața lor, potrivit experților
Data publicării:
Îți grăbești mereu copiii să iasă pe ușă? Viața este un șir constant de activități agitate și, deși este important să fii punctual, poate fi dăunător pentru copii să fie grăbiți mereu, ceea ce poate duce la ceea ce experții numesc „sindromul copilului grăbit” .

Știm cu toții că viața părinților moderni este o învălmășeală continuă de activități de dezvoltare și întâlniri de joacă. În momentul în care trebuie să se întoarcă la școală după o vacanță, părinții resimt presiunea mai mult ca oricând de a se grăbi să iasă din casă în fiecare dimineață, în încercarea de a evita eticheta de „părinte care întârzie mereu”.

Totuși, pe lângă nevoia constantă de a fi punctual în nenumărate locuri, experții avertizează că acest ritm agitat poate contribui la creșterea numărului de copii care necesită tratament pentru anxietate. Această tendință i-a determinat pe experți să creeze termenul „sindromul copilului grăbit” - o potențială problemă periculoasă pentru viața lor.

Citește și Sindromul „copilului grăbit” | Metodele recomandate de un psiholog pentru a vă proteja micuțul

Efectele pot fi mai profunde decât își dau seama părinții

SURSA FOTO: freepik.com @margaritachshipkova

Psihologul David Elkind a adus conceptul de copil grăbit în atenția publicului în 1981. El și-a dorit să atragă atenția asupra efectelor negative ale grăbirii copiilor și asupra granițelor neclare ale așteptărilor adecvate pentru vârsta lor.

Dacă acest lucru era adevărat în anii '80, când majoritatea oamenilor își amintesc de o copilărie lipsită de stres, plină de jocuri în aer liber și fără supravegherea constantă a adulților, este ușor de înțeles cât de relevant este astăzi.

Elkind susține că avem așteptări prea mari de la copiii noștri și îi expunem unor programe destinate adulților, care depășesc capacitatea lor de dezvoltare.

Graba de la o activitate la alta îi împiedică să experimenteze perioade de repaus, plictiseală și alte sentimente cu care trebuie să învețe să trăiască.

De fapt, lor nu le pasă de programul adulților și de nevoia constantă de a fi grăbiți - iar efectele pot fi mai profunde decât își dau seama părinții.

Vezi și Greșeala pe care chiar și părinții buni o fac și care poate sabota viitorul copiilor lor, potrivit unui psiholog

5 simptome ale sindromului „copilului grăbit”

Potrivit Psychology Today, există cinci semne principale ale sindromului copilului grăbit.

SURSA FOTO: freepik.com @sonjachnyj

Somn de proastă calitate

Dacă copilul tău are un somn neliniștit, acesta poate fi un semn că nu își îndeplinește nevoile fizice de bază și este suprastimulat din cauza unui program prea încărcat.

Încetinirea dezvoltării emoționale

Un copil prea ocupat poate avea dificultăți în a forma relații apropiate cu ceilalți. Dezvoltarea unor relații semnificative necesită timp, iar dacă copilul tău nu are oportunitatea de a face acest lucru, poate întâmpina dificultăți în rezolvarea conflictelor și în acceptarea unui ritm de viață mai lent.

Sentiment de neadecvare

Copilul tău nu doar că poate simți că nu este suficient de bun din cauza sindromului copilului grăbit, dar poate dezvolta și o obsesie pentru realizări. În acest caz, relațiile de calitate sunt sacrificate în favoarea obținerii iubirii și aprecierii prin performanțe de top.

Incapacitatea de a se relaxa

Copiii pot recurge la vizionarea compulsivă a conținutului online sau la „doom scrolling” pentru a se calma, deoarece nu au învățat să se relaxeze prin activități precum cititul sau exercițiile ușoare.

Sentimente de resentiment

Viețile lor agitate le provoacă mult stres și îi fac să devină frustrați. Rebeliunea și respingerea pot genera tensiuni în relația părinte-copil, tensiuni pe care ambele părți le pot avea dificultăți în a le înțelege și gestiona.

Pentru a contracara efectele grăbirii, este recomandat să aveți câteva zile pe săptămână în care să nu programați nimic în afară de școală. În aceste zile, folosiți timpul suplimentar pentru a vă conecta cu copiii voștri, în loc să vă concentrați pe următoarea destinație și pe timpul limitat pe care îl aveți la dispoziție.

V-ați întrebat vreodată dacă copiii voștri își doresc cu adevărat să participe la toate activitățile sau o fac doar din obligație față de voi?



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel