Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
Jocul este habitatul copiilor, este mediul lor natural. Prin intermediul jocului, ei învață despre lume și interacționează cu alți oameni din jurul lor.
În plus, este una dintre marile sale moduri de exprimare. Din acest motiv, atunci când părinții se joacă cu copilul, îi acordă un timp cu adevărat prețios pentru creșterea lui ca persoană. Cu toate acestea, de mai multe ori te-ai fi întrebat: „ar trebui să-mi las copilul să câștige când mă joc cu el?”
Este firesc ca, uneori, să simți acel impuls de a-l favoriza sau de a profita de micuțul tău, întrucât percepi că abilitățile lui nu sunt suficiente pentru a câștiga în mod natural.
Cu toate acestea, s-ar putea de asemenea să simți că acest lucru nu este în întregime corect, deoarece nu vrei să-l obișnuiești să aibă victorii fictive și nedrepte. Ce să faci atunci?
Realitatea este că nu există un răspuns universal, deoarece modul în care procedați va depinde de diverse variabile. Din acest motiv, vă oferim informațiile relevante mai jos pentru a vă putea decide în mod liber.
Fotografie de la KoolShooters/ Pexels
În primul rând, să considerăm că pentru copii, joaca nu este doar divertisment sau o activitate distractivă. În plus, implică o serie de mici provocări, provocări și teste.
Când un copil câștigă un joc și ajunge la linia de sosire, se simte capabil și valid. Acest lucru ajută la dezvoltarea unei imagini de sine pozitive și vă motivează să acceptați provocările și să vă implicați în sarcini necunoscute.
Cu toate acestea, este dificil pentru un copil să câștige natural dacă se joacă cu un adult, mai ales în primele ocazii.
Cu toate acestea, dacă copilul pierde constant, el poate deveni extrem de nemotivat. Și asta îl poate determina să vrea să abandoneze jocul, să nu mai încerce și să dezvolte ideea că este incapabil sau incapabil de aceste sarcini.
Din această cauză, uneori nu este un lucru rău să oferi un mic avantaj, deoarece îi va permite să-și pună în funcțiune abilitățile fără acest dezechilibru mare.
În ciuda celor de mai sus, nu este convenabil să-ți lași copilul să câștige prin avantajare. Victoriile ajută la construirea stimei de sine, dar este important ca acestea să fie adevărate succese.
De fapt, este posibil ca copilul să perceapă că are voie sau i se cuvine să câștige și acest lucru poate fi contraproductiv. În felul acesta va înțelege că, dacă părinții îl supraprotejează, este pentru că nici măcar nu îl consideră capabil să câștige pe meritele sale.
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels
Pe de altă parte, una dintre cele mai importante lecții învățate din joc este capacitatea de a tolera frustrarea. În aceste activități, ca și în viață, nu totul merge întotdeauna așa cum ne-am dori.
Pentru copiii mai mici, această abilitate este dificil de stăpânit și, odată pierdute, este posibil să facă crize de furie, să se enerveze sau să plângă. Cu toate acestea, aceste momente sunt o mare oportunitate de a insufla o mentalitate adecvată; adică, învață-i să facă față situației și oferă-le instrumente pe care le pot folosi cu alte ocazii în viața reală.
După cum puteți vedea, ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor. Este vorba deci de a găsi un echilibru și, mai ales, de a ști să analizezi de ce are nevoie copilul tău. Și este că nu toate cazurile sunt la fel. De exemplu, sunt unii copii care, datorita personalității lor, pot avea nevoie în anumite momente de o doză mică de siguranță. Dimpotrivă, există altele care necesită cunoașterea frustrării.
În fiecare situație, cel mai bun curs de acțiune va fi diferit. De aceea, este esențial ca părinții să-și cunoască bine copiii și să știe să-și adapteze educația la temperamentul, emoțiile și nevoile lor.
În orice caz, nu exagerați niciodată cu răspunsul. Încearcă să găsești un echilibru astfel încât să poți experimenta cu abilitățile tale și să câștigi încredere în ele, dar înțelege că fiecare joc implică pierderi uneori.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...