Jocuri simple și distractive care dezvoltă concentrarea copiilor
Data publicării:
Îmbunătățirea concentrării la copii poate fi realizată prin jocuri simple și distractive, care stimulează atenția, memoria și creativitatea.

Jurnaliștii de la publicația Bebés y Más propune șapte activități ludice care pot fi integrate cu ușurință în rutina zilnică a celor mici.

Spionul tăcerii

Alegeți un colț liniștit din casă sau din parc și jucați-vă de-a „spionii tăcerii” timp de două minute. În acest interval, observați și ascultați cu atenție tot ce se întâmplă în jur. La final, puneți întrebări precum: „Câte sunete diferite ai auzit?” sau „Ce culoare avea geaca persoanei care a trecut pe lângă noi?”.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Citește și Parenting „invers”. O nouă tendință atrage tot mai multă atenție părinților în mediul online. Ce spun specialiștii

Acest joc dezvoltă atenția susținută și memoria de lucru, potrivit bebesymas.com.

Cuvinte înlănțuite pe categorii

Alegeți o categorie, cum ar fi animale sau alimente, și spuneți pe rând cuvinte care încep cu ultima literă sau silabă a cuvântului anterior. De exemplu: „Mariposa – salmón – nido – dorada…”. Acest joc stimulează gândirea rapidă și vocabularul.

Desene cu instrucțiuni neobișnuite

Rugați copilul să deseneze o scenă obișnuită, dar cu indicații neașteptate, cum ar fi „Desenează ușa în partea de sus a casei” sau „Fă norii pătrați”. Această activitate încurajează creativitatea și atenția la detalii.

Puzzle-uri

Rezolvarea puzzle-urilor dezvoltă răbdarea și concentrarea. Alegeți puzzle-uri adaptate vârstei copilului pentru a menține interesul și provocarea.

Citește și „Să fii dur cu copilul NU îl face mai puternic: Îl face rușinat și incapabil să gestioneze eșecurile!” Avertismentul unui psiholog pentru părinți: „Așa nu îl vei transforma în «fulg de zăpadă»!”

Jocuri de memorie

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Jocurile de memorie, precum „Simon spune” sau „Memory”, ajută la îmbunătățirea memoriei vizuale și auditive. Acestea pot fi jucate în familie pentru a spori interacțiunea și distracția.

Labirintul

Rezolvarea labirinturilor pe hârtie sau în format digital solicită atenția și planificarea. Pe măsură ce copilul progresează, puteți crește nivelul de dificultate pentru a menține interesul.

Jocuri de construcție

Activitățile cu blocuri de construcție, cum ar fi LEGO, dezvoltă coordonarea mână-ochi și gândirea spațială. Aceste jocuri încurajează și creativitatea, oferind posibilitatea de a construi diverse structuri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Ce faci când copilul întreabă mereu „De ce?”

Curiozitatea copiilor este nesfârșită, iar întrebările...



Cele mai noi articole

Top citite

Comper Matematică 2025. Prof. Claudia Chiru: „Subiectele au fost cât pentru două săptămâni de lucru. De ce așa? Ce învățător/profesor a gândit astfel?” / VIDEO

„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

Daniel David: „Trebuie mărit salariul profesorilor. Nu poți avea un câștig care nu-ți permite să trăiești de pe o lună pe alta”

Ai grijă dacă al tău copil spune aceste propoziții! Un psiholog celebru face o analiză a acestor „strigăte mute de ajutor emoțional”

pixel