Limbajul Generației Z. Născuți „cu telefonul în mână”, ei și-au creat propriile expresii pe care părinții nu le înțeleg: „E nevoia lor de exprimare rapidă!”
Data publicării:
Generația Z, fiind născută și crescută în era digitală, adoptă frecvent expresii și termeni care reflectă influențele sociale, culturale și tehnologice ale mediului online. 

Potrivit cercetărilor realizate de Pew Research, Generația Z include persoanele născute între 1997-2012. Astfel, cel mai în vârstă reprezentant al acestei generații are 27 de ani, în timp ce majoritatea sunt încă în perioada adolescenței.

Se poate spune că Generația Z este prima care „s-a născut cu telefonul în mână”, având acces la smartphone-uri încă din primii ani de viață.

Un studiu realizat de Business Insider arată că aproape 80% dintre aceștia aveau deja un smartphone până la vârsta de 13 ani.

Generația Z este prima pentru care internetul face parte din rutina zilnică. Majoritatea tinerilor au crescut într-o lume în care rețelele de socializare sunt o componentă esențială a vieții de zi cu zi. Aceștia nu au cunoscut o existență fără follow-uri, like-uri și vizualizări.

Generația Z este, fără îndoială, o generație online

Limbajul Generației Z

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Generația Z, născută în era tehnologiei, nu doar că adoptă rapid schimbările, ci își creează propriul stil de a comunica. Termeni precum „cringe”, „mood” sau „stan” au devenit o parte integrantă a limbajului lor zilnic, reflectând influențele online și nevoia lor de exprimare rapidă.

Aceste expresii sunt mai mult decât simple cuvinte – sunt o oglindă a culturii digitale care definește această generație.

Iată câteva dintre noile expresii și cuvinte des folosite de această generație:

Cringe – Folosit pentru a descrie ceva jenant sau incomod de urmărit sau de auzit.

Vibe – Se referă la atmosfera generală a unei situații sau la starea de spirit a unei persoane.

Mood – Similar cu „vibe”, acest cuvânt este folosit pentru a exprima faptul că o situație sau o persoană reflectă perfect starea ta de spirit sau sentimentele tale de moment.

Sus – Prescurtarea de la „suspect” sau „suspicious”, folosit pentru a descrie ceva ce pare suspect sau dubios.

Slay – Înseamnă a face ceva extrem de bine sau a arăta foarte bine.

Stan – Vine de la numele unui fan dedicat (din Eminem – „Stan”), folosit acum pentru a arăta susținerea sau aprecierea intensă față de o celebritate sau un brand.

Flex – Se referă la afișarea ostentativă a bunurilor materiale sau a realizărilor personale.

To flex – înseamnă să te lauzi cu ceva.

Ghosting – Se referă la actul de a înceta brusc comunicarea cu cineva fără a oferi explicații, mai ales în contextul întâlnirilor online.

FOMO (Fear of Missing Out) – Frica de a pierde ceva important sau interesant, de obicei pe rețelele sociale.

Cap / No cap – „Cap” înseamnă minciună, iar „No cap” indică faptul că vorbești serios sau spui adevărul.

Lowkey / Highkey – „Lowkey” este folosit pentru a exprima ceva într-un mod subtil, în timp ce „highkey” este opusul, exprimând ceva direct sau evident. 

Fire – Folosit pentru a descrie ceva extrem de bun sau impresionant. 

Bet – O formă scurtă de a spune „ok” sau „bine”, folosită pentru a confirma că ceva va fi făcut. 

Extra – Se referă la cineva care exagerează, face prea multe sau e foarte dramatic. 

Simp – Descrie pe cineva care este excesiv de dedicat sau obsedat de altcineva, de obicei într-un mod văzut ca exagerat. 

Yeet – Un termen folosit pentru a exprima entuziasm sau pentru a arunca ceva cu forță. 

GOAT (Greatest of All Time) – Un acronim folosit pentru a descrie pe cineva sau ceva ca fiind cel mai bun din toate timpurile. 

Bussin’ – Folosit pentru a descrie mâncarea foarte delicioasă sau ceva extrem de bun. 

Salty – Descrie pe cineva care este supărat sau frustrat dintr-un motiv minor. 

Drag – A critica sau umili pe cineva în mod public, adesea pe rețelele sociale. 

Periodt – Folosit la sfârșitul unei propoziții pentru a sublinia că nu există loc pentru dezbatere. 

Shook – Folosit pentru a descrie pe cineva care este extrem de surprins sau uimit. 

Tea – Se referă la bârfe sau la informații „picante”

W / L – Acestea sunt prescurtări pentru „win” și „loss”, adică victorie și înfrângere.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel