Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
În 90% din cazuri, aceste căderi nu provoacă nici un rău. Cu toate acestea, oricât de inofensivi sunt ele, nu putem să nu ne simțim vinovați sau să trăim o frică puternică.
Pentru a lămuri orice îndoială și a evita problemele, evident că cel mai bun lucru de făcut este să mergi la camera de urgență.
Cu toate acestea, vă sfătuim să urmați câteva instrucțiuni de bază care vă pot ajuta. În primul rând, aceste scurte momente de neatenție nu înseamnă absolut că ești o mamă rea.
Niciodată nu putem prezice 100% ce s-ar putea întâmpla. Chiar dacă întotdeauna dăm 200% din noi, accidente de genul acesta se pot întâmpla.
Cel mai frecvent accident este ca bebelușii să cadă din pătuț sau pat. La fel, masa de înfășat reprezintă și ea un alt risc.
Întindem mâna după un scutec, copilul se întoarce și cade. La Urgențe primesc și mulți nou-născuți care au căzut din brațele mamei în momentul foarte scurt în care au adormit pe canapea sau pat, lăsând copilul să alunece pe podea. Ca să nu mai vorbim de riscul constant pe care îl reprezintă leagănul, când copiii noștri devin alpiniști foarte pricepuți peste noapte.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
Căderile sunt comune, dar asta nu înseamnă că trebuie să devină o normă. 6% din decesele copiilor sub vârsta de 3 ani sunt cauzate de cădere. Trebuie să fim foarte atenți acasă, amintiți-vă că îngrijirea unui nou-născut este responsabilitatea tuturor. În calitate de mame, trebuie să dăm tot ce putem pentru a avea grijă de copilul nostru, dar este esențial să primim ajutor zilnic.
Când copilul cade, intrăm în panică. Este normal și de înțeles. Cu toate acestea, este necesar să acționăm cu calm pentru a oferi îngrijire inițială copilului nostru în cel mai bun mod posibil.
Dacă bebeluțul plânge și se mișcă imediat după ce a căzut, este un semn bun. Se spune uneori că copiii „sunt din cauciuc”, dar nu trebuie să avem prea multă încredere în aceste stereotipuri. Primul lucru la care trebuie să fii atent este să verifici dacă sângerează și dacă și-a pierdut cunoștința încât să nu-l poți trezi.
Uneori, o simplă cădere din pătuț sau pat poate fi gravă dacă copilul cade în cap.
Este foarte important ca părinții să știe cum să acționeze în asemenea cazuri. Atunci când copilul a căzut din pat, părinții trebuie să întreprindă următoarele acțiuni:
- să ridice copilul, să-l țină în poziție verticală și să-l liniștească. Copilul nu trebuie să fie ținut în poziție orizontală și legănat, deoarece, în cazul unei comoții intracerebrale, cu convulsii, poate avea loc căderea limbii în spate;
- să aerisească imediat camera;
- să monitorizeze starea copilului și să observe dacă acesta vomită, își pierde cunoștința, adoarme imediat sau tegumentele își schimbă culoarea;
- să cheme de urgență serviciul 112, în cazul în care micuțul s-a lovit în regiunea fontanelei, a frunții sau a ochilor.
Cel mai mare pericol este atunci când copiii mici reușesc să se răstoarne. Îi lăsăm pe burtă să-i schimbăm scutecul și brusc se răstoarnă. Îi lăsăm o secundă pe pat, protejați de perne pentru a merge să luăm o piesă de îmbrăcăminte, iar cât ai clipi se întorc și cad.
Cel mai complicat aspect al întregii chestiuni este că nu suntem niciodată capabili să prezicem când sunt suficient de mari pentru a se putea întoarce. Este un element pe care trebuie să-l ținem sub control și monitorizat. De asemenea, este important să țineți cont de aceste detalii:
Foto: Sarah Chai/ Pexels
- Când mergeți cu copilul în brațe, acordați o atenție deosebită covoarelor și podelelor neuniforme.
- Nu-l lăsa niciodată singur pe scaunul înalt, pat sau masa de înfăşat
- Aveți grijă când urcați scările cu copilul dumneavoastră.
- Scaunul înalt și pătuțul trebuie ținute departe de ferestre și scări.
- Dacă vă simțiți foarte obosit să alăptați sau să dați un biberon bebelușului, cereți-i partenerului sau unei alte persoane să o facă.
În concluzie, este evident că nu putem controla 100% tot ceea ce va face copilul. Cu toate acestea, încearcă să previi și să prevezi orice pericol gândindu-te la lucruri de genul: „Dacă cobor puțin gratiile pătuțului, e posibil ca...”, „Dacă îl las o secundă pe canapea, e posibil ca...”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...