Motivele pentru care nu ar trebui să îți trezești nou-născutul în timp ce doarme
Data publicării:
Somnul bebelușului reprezintă un moment delicat de creștere fiziologică, de aceea este necesar să nu trezim nou-născutul în timp ce acesta doarme. Această regulă oferă o singură excepție în ceea ce privește creșterea bebelușului, adică este permisă trezirea nou-născutului doar din cauza nevoilor nutriționale despre care vom detalia în curând.

Somnul bebelușului răspunde nevoilor fiziologice, răspunzând în primul rând nevoii de creștere a nou-născutului.

De fapt, nou-născutul adormit oferă corpului și creierului său oportunitatea de a se dezvolta; dimpotrivă, în momentele de veghe bebelușul își pune la încercare funcțiile, chiar și cele care sunt noi și obținute prin creștere.

Orele de somn ale unui nou-născut variază de la copil la copil și sunt afectate de instinctele fiziologice subiective. Dacă, de exemplu, un copil are colici, starea lui de spirit ar putea fi mai puțin liniștită și mai tulburată decât cea a unui copil de aceeași vârstă care nu îi are.

Nu este posibil să se stabilească o regulă de bază pentru somnul bebelușului, totuși, chiar și în ceea ce privește necesitatea de a justifica cu bună știință afirmația de principiu „nu trezi nou-născutul în timp ce acesta doarme”, se poate pleca în general de la presupunerea că un bebeluș în primele luni de viață a putut, de asemenea, doar „să mănânce și să doarmă”.

2. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7491221_01118200.jpg)

Foto: Pexels/ Mart Production

În ceea ce privește unicitatea fiecărui copil, este dovedit științific că la sfârșitul lunii a 6-a de viață nevoia de somn scade cu o oră și la sfârșitul lunii a 12-a cu încă o jumătate de oră.

În practică, un bebeluș de un an are capacitatea generală de a rămâne treaz cu aproximativ o oră și jumătate mai mult decât ritmul de somn pe care l-a experimentat în jur de 3 luni. Rămâne cazul că ritmurile de somn și de veghe sunt subiective așa că vor fi copii mai somnoroși și alții care dorm puțin, cu toate acestea va exista o scădere progresivă a somnului (și a obiceiului de a dormi) odată cu vârsta.

Nu treziți nou-născutul în timp ce acesta doarme pentru că i-ați putea modifica capacitatea naturală de auto-reglare

În afară de o oarecare conștientizare cu privire la nutriție, de care ne vom ocupa în scurt timp, mama trebuie, în general, să aibă încredere în abilitățile înnăscute de autoreglare ale bebelușului.

Bebelușul simte foamea și setea, simte cald sau frig și simte disconfortul unui scutec ud, în toate aceste cazuri se trezește și plânge pentru a-și revendica nevoia.

Prin urmare, în general, nu este necesară trezirea bebelușului pentru a-l schimba deoarece el va alerta mama de o nevoie emergentă.

3. -imagine fara descriere- (pexels-helena-lopes-6969083_12862300.jpg)

Foto: Pexels/ Helena Lopes

Nu trezi copilul în timp ce doarme pentru că l-ai putea face nervos

O trezire nonfiziologică întrerupe procesul natural de odihnă și, prin urmare, poate provoca daune emoționale copilului prin declanșarea unei reacții adverse, adică îl poate face iritabil.

Nu treziți copilul în timp ce doarme, deoarece creșterea fizică și a creierului copilului este maximizată atunci când doarme

Din punct de vedere fizic, este dovedit științific că hormonul de creștere se dezvoltă în principal în timp ce nou-născutul doarme.

Din punct de vedere cerebral, somnul are o valoare regenerativă care, ca atare, este indispensabilă dacă ne gândim la creșterea exponențială a creierului unui bebeluș: în primii trei ani de viață, creierul unui nou-născut este chemat să producă miliarde de celule și să creeze sute de mii de miliarde de sinapse, sau conexiuni între aceste celule.

Nu treziți nou-născutul în timp ce doarme, ci acordați atenție factorului de creștere și nutriție

Laptele matern este foarte digerabil, în plus, bebelușii alăptați se autoreglează, prin urmare ritmurile de somn ale bebelușului hrănit natural pot fi scurte sau foarte scurte și este întotdeauna o idee bună să oferiți hrană doar la cererea copilului.

Cu toate acestea, primele 24 – 48 de ore de alăptare pot fi cruciale: cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât mama produce mai mult lapte și stimularea „bruscă” a alăptării îl poate ajuta în timp;

Prin urmare, dacă ești mama unui nou-născut și copilul tău manifestă puțin interes pentru alăptare în primele 24-48 de ore pentru că doarme mult, încearcă să-l încurajezi să alăpteze.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel