Motivul pentru care mamele se simt mai vinovate decât tații, potrivit unui psiholog: „Așa vei fi perfectă în ochii copiilor!”
Data publicării:
„Numărul de gânduri de învinovățire pe care mamele le resimt în timpul consultațiilor este cu adevărat copleșitor” , spune psihologul Lorena González.

Există o listă nesfârșită de motive pentru care mamele se simt vinovate, subliniază González: pentru că se îmbolnăvesc copiii („ar fi trebuit să îl țin mai la cald, e numai vina mea”), pentru că nu avem mereu chef să ne jucăm („ar trebui să vreau să mă joc mai mult”), pentru că mergem la serviciu, pentru că petrecem timp cu prietenii, pentru că uităm să cumpărăm cărți sau rechizite pentru școală („mereu uit totul”), pentru că uneori ne pierdem răbdarea („am țipat la el, ce mamă rea sunt...”).

Psihologul explică că vinovăția este un sentiment care ne avertizează să nu greșim sau să ne îndepărtăm de valorile și scopurile noastre, dar este important să fim atenți, deoarece vinovăția excesivă poate deveni invalidantă și să conducă la suferință și anxietate.

González leagă cauzele acestui sentiment de vinovăție la mame de presiunea de a fi mama perfectă pentru copiii noștri. „Realitatea este că a fi mamă nu este deloc ușor sau atât de ideal pe cât ne-am imaginat. Când îți ții copilul în brațe, uneori apare o nesiguranță care rămâne cu unele mame definitiv”.

De ce mamele au un sentiment de vinovăție mai intens decât tații?

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

Expertul argumentează că acest fenomen este influențat de factori culturali și sociali. „Conceptul de sacrificiu pentru familie, rolurile sociale atribuite femeii, prejudecățile legate de ceea ce înseamnă sau nu o mamă bună... toate acestea ne influențează în mod semnificativ și din acest motiv simțim vina cu o intensitate mai mare decât bărbații”.

González subliniază că nimeni nu ne avertizează că a fi mamă poate fi epuizant, haotic, destabilizator și că adesea nu avem timp pentru aproape nimic. „Desigur, iubirea este atât de puternică și copleșitoare încât compensează toate aceste provocări, dar nu putem ignora faptul că există momente dificile și că imaginea mamei perfecte, pe care uneori o avem ca referință, este practic imposibil să fie atât de perfectă în fiecare clipă.

Sfaturi pentru gestionarea vinovăției 

SURSA FOTO: freepik.com @dimaberlin

Sfaturile pentru a gestiona sentimentul de vinovăție în timpul maternității, conform expertului Lorena González, au fost prezentate într-un articol pe blogul Serena Psicología, intitulat „Maternitatea și psihologia”.

Renunță la ideal. González subliniază că aspirația de a fi o mamă perfectă este un ideal imposibil și nerealist. Recomandarea este să fii autentică și să nu îți ceri prea mult.

Acceptă eșecul și iartă-te. În viață, și mai ales în rolul de mamă, există momente în care nu poți realiza totul. Greșelile se întâmplă, inclusiv în relația cu copiii. González îndeamnă la acceptarea greșelilor, învățarea din ele și iertarea de sine.

Acordă-ți timp pentru tine. Cu toate prioritățile care se schimbă odată cu venirea copilului, expertul subliniază importanța să nu îți neglijezi propriile nevoi. Este normal să simți nevoia de timp pentru tine, deconectare și odihnă.

Analizează ce tip de mamă ești. González încurajează autoevaluarea realistă și acceptarea propriei identități ca mamă. Recunoaște-ți punctele forte și amintește-ți de ele în momentele dificile.

Nu te presa prea tare. Înțelege că pentru copiii tăi, tu vei fi întotdeauna cea mai bună mamă. Evită să te critici prea aspru pentru lucrurile care nu sunt esențiale pentru ei. Îmbrățișează-i, exprimă-ți iubirea, ascultă-i cu atenție și fii autentică. Astfel, vei fi „perfectă” în ochii lor.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel