Naveta profesorilor nu se mai decontează
Data publicării:
Federația a solicitat conducerii M.E. să se implice în această problemă și să atenționeze cele două ministere că, până la aplicarea prevederilor legale menționate mai sus, decontarea acestor cheltuieli se asigură, din bugetele locale, potrivit H.G. nr. 569/2015”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Naveta profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu nu se mai decontează, în opinia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerului Finanțelor Publice, potrivit unui informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Conform sursei citate, cele două ministere invocă „prorogarea aplicării dispozițiilor art. 139 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 198/2023”.

FSLI a atenționat că, în opinia a două ministere – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Finanțelor Publice – nu se mai decontează naveta personalului didactic, acestea invocând prorogarea aplicării dispozițiilor art. 139 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 198/2023, potrivit Edupedu.ro.

Federația a solicitat conducerii M.E. să se implice în această problemă și să atenționeze cele două ministere că, până la aplicarea prevederilor legale menționate mai sus, decontarea acestor cheltuieli se asigură, din bugetele locale, potrivit H.G. nr. 569/2015”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

La secțiunea „dispoziții tranzitorii și finale” este menționat că „finanțarea în baza și în limitele costului standard per elev/preșcolar/antepreșcolar, potrivit dispozițiilor art. 139 și 140, se aplică începând cu anul școlar 2024-2025.” – art. 248 (21).

Dar ordonanța de urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023 stabilește la articolul XXVI alin. 1 lit. e) că prevederile art. 139 alin. (2) lit. d din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se amână până începutul anului școlar 2025-2026.

În februarie, sindicatele din Învățământ au semnalat că sunt o serie de unități administrativ-teritoriale care nu mai decontează cheltuielile de navetă ale profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro.

În acest sens, reprezentanții profesorilor au solicitat ministrului Dezvoltării să transmită o adresă către toate unităţile administrativ-teritoriale pentru a continua/relua decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.

Tot în februarie, Ministrul Educației, Ligia Deca, a cerut ministrului Dezvoltării sprijin pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care nu au locuință în localitatea în care au postul, conform unui document consultat de Edupedu.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Reguli stricte pentru siguranța copiilor în mașină

Conform Codului Rutier 2025, copiii sub 12 ani sau cu o...



Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel