”Nu ești în stare de nimic!”: Dacă i-ai spus asta copilului tău mergi IMEDIAT și repară-ți greșeala spunânându-i următorul lucru
Data publicării:
Fiecare părinte trece prin momente de frustrare, iar uneori, sub presiunea emoțiilor, pot scăpa cuvinte dure pe care nu le intenționează cu adevărat. O astfel de expresie comună, dar extrem de dăunătoare, este: „Nu ești în stare de nimic!”.

Nimeni nu poate nega duritatea acestei afirmații și faptul că poate avea un impact negativ profund asupra stimei de sine a copilului și implicit asupra relației voastre. Dacă într-un moment de nervi ai spus asta copilului tău, este foarte important să mergi și să încerci să repari imediat situația și să reconstruiești încrederea și comunicarea pozitivă.

Când unui copil i se spune că „nu este în stare de nimic,” acest lucru poate afecta modul în care se percepe pe sine și poate crea o imagine negativă asupra propriilor abilități.

Iată ce avalanșă destructivă emoțională și comportamentală ai provocat în copil dacă i-ai spus ”TU NU EȘTI ÎN STARE DE NIMIC!”

- Scăderea stimei de sinei

Copilul va începe să creadă că nu poate reuși în activitățile pe care le întreprinde, ceea ce îi va diminua încrederea în sine.

- Comportamente defensive

În încercarea de a evita criticile viitoare, copilul ar putea adopta o atitudine defensivă sau chiar de evitare a provocărilor.

 - Probleme de relaționare

Cuvintele dure pot afecta relația dintre părinte și copil, generând distanțare emoțională sau chiar resentimente.

Cum să repari greșeala

Dacă ai rostit aceste cuvinte, este important să-ți corectezi rapid greșeala. Mergi la copil și spune-i următorul lucru:

„Îmi pare rău că am spus asta. Am greșit, nu am vrut să te rănesc. Știu că ești capabil și inteligent. Hai să vedem împreună cum putem rezolva această situație.”

2. Foto: Free... (e2809dnu-esti-in-stare-de-nimice2809d-daca-i-ai-spus-asta-copilului-tau-mergi-imediat-si-repara-ti-greseala-spunanandu-i-urmatorul-lucru-2_39754900.jpg)

Foto: Freepik @peoplecreations

Este important ca un părinte să recunoască atunci când a greșit. Acest lucru nu doar că repară relația, dar oferă și un model sănătos de comportament pentru copil – îi arăți că este în regulă să greșim, atât timp cât ne asumăm responsabilitatea și căutăm să ne îndreptăm.

După ce îți ceri scuze, este esențial să-i reamintești copilului că ai încredere în capacitățile sale. Fiecare copil are nevoie să se simtă încurajat și apreciat.

În loc să te concentrezi pe greșelile copilului, încearcă să vezi cum puteți găsi soluții împreună. Această abordare colaborativă va întări relația și va cultiva încrederea copilului în propriile forțe.

Ce să spui în loc de critici dure

În loc să folosești fraze care subminează încrederea copilului, încearcă să reformulezi astfel încât să încurajezi progresul:

„Văd că te-ai străduit, dar ai nevoie de puțin ajutor. Hai să încercăm împreună!”

„Nu e ușor, dar sunt sigur că poți reuși dacă încerci din nou.”

„Știu că ai avut o zi dificilă, dar sunt aici să te ajut.”

Cuvintele părinților au un impact semnificativ asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor. Dacă ai spus ceva ce regret, important este să repari greșeala imediat și să-i arăți copilului tău că ești acolo să-l susții.

Prin empatie, comunicare deschisă și încurajare, poți reconstrui relația și contribui la o dezvoltare sănătoasă a încrederii de sine a copilului tău.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel