Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
Primul impuls este să interzici tot ceea ce tu consideri că îi face rău copilului tău: calculator, telefon, ieșiri cu prietenii...Nu numai că astfel crezi că îl vei pedepsi, ci că îi vei face un bine.
Dar chiar așa să fie? Și dacă prin acest comportament nu vei face altceva decât să accentuezi criza prin care copilul tău crește? O întrebare la care dă răspuns Florin Amariei (Coach Relații).
Fotografie de la Monstera/ Pexels
”Nu îi lua copilului dependența oricare ar fi ea: calculator, telefoane, droguri, tutun. Deci, moi avem așa: durerea noastră care o fi ea emoțională sau sufletească, relațională... nu contează. Avem o durere pe care vrem să o calmăm.Cum? Sunt două modalități: prin mijloace sănătoase și prin mijloace nesănătoase. Dacă eu sunt la 15 ani și nu știu variantele alea sănătoase, o să îl întreb pe prietenul meu: ”Tu când ai suferit după iubita ta, ce ai făcut?”. ”Am luat ceva...” . ”Na, dă-mi și mie”. Și am învățat în felul ăsta să-mi calmez o durere printr-o pastilă, prin ceva nesănătos. Dacă tu vii ca autoritate, mama, tata, poliția, oricine și îmi iei mijlocul de a mă calma, îmi ei drogurile, îmi iei jocul video, cu ce mă lași? Mi-ai luat dopamina, sursa de fericire și mă lași cu cortizolul, cu supărarea, cu frustrare, cu durerea, cu stresul. Și atunci ce ai făcut? Practic mă faci nefericit, mă duci în depresie, în anxietate, în atacuri de panică, pentru că eu nu reușesc șă îmi gestionez problema mea”.
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
”Așa că dragi părinți, nu le luați copiilor telefoanele și jocurile video și drogurile. Nu asta e soluția pentru că îi lăsați într-o nefericire și mai adâncă. Dați-le metode prin care să-și rezolve problemele. El nu știe să își gestioneze o despărțire, nu știe să gestioneze o stimă de sine scăzută, blocaje emoționale, stres, anxietate. Nu știe să le gestioneze decât cu droguri sau cu chestii din astea. Învățați-i să treacă prin mijloace sănătoase prin provocările vieții lor și atunci copilul va spune: A, ok! Bun! Mi-ai luat metoda nesănătoasă, am înțeles. Dar mi-ai dat ceva la schimb, sănătos care să mă ajute. Și asta este varianta și eficientă, dar și sănătoasă. Și funcționează, dar e mai mult de muncă”, spune Florin Amariei în podcast-ul ”Traumele prezentului: Însingurarea, divorțul și ruptura dintre părinți și copii”
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...