Nu lăsa copiii să sufere din cauza „fantomelor” trecutului. Expert: „Una dintre moștenirile părinților toxici este o altă generație de părinți toxici”
Data publicării:
Una dintre provocările majore ale parentingului este că rezultatele nu sunt întotdeauna evidente. 

Mesajele pe care le transmitem copiilor sunt foarte importante, dar trebuie să fim atenți la ele.

Dacă am fost crescuți de părinți toxici, putem înțelege mai bine dificultatea de a gestiona constant mesajele, mai ales când acestea sunt negative.

Aceste mesaje au o influență puternică asupra comportamentului. Una dintre consecințele părinților toxici este riscul de a perpetua un model toxic în generația următoare, spun experții de la etapainfantil.com.

Poți să renunți la ceea ce ai învățat

Dacă ai avut părinți toxici și ai învățat acest comportament, repetându-l apoi cu copiii tăi, trebuie să știi că ai capacitatea de a-l depăși, deoarece poți contesta și respinge acest comportament învățat.

Poți deveni un părinte mai deschis, mai informat și mai iubitor, atât în înțelepciunea ta, cât și în educația copiilor tăi.

Amintește-ți că există două moduri de a influența copiii prin mesaje: să repeți ceea ce ai trăit în copilărie sau să lupți împotriva a ceea ce ai trăit în copilărie și să faci lucrurile într-un mod total diferit și mai bun. Este necesar să te angajezi să rupi acest ciclu.

Fă diferența!

SURSA FOTO: freepik.com @marinademidiuk

Soluția pentru a aborda lucrurile într-un mod mai sănătos este să recunoști cât de mult te influențează modelele trecute în relația cu copiii tăi. Răspunsurile tale pot fi atât de automate încât să nu conștientizezi ce se petrece cu adevărat.

Unele amintiri din trecutul tău te pot bloca sau pot genera stres sau anxietate. Observă-ți atent corpul și gândurile, în special sentimentele interioare. Sunt aceste sentimente cu adevărat constructive pentru viața ta actuală? Sunt legate de amintirile tale?

După ce ai conștientizat acest lucru, caută diferențele între experiențele anterioare și situația prezentă. Te afli acum într-un mediu nou, cu persoane diferite în jurul tău.

În fața unui comportament automat, s-ar putea să te simți incomod, deoarece corpul și mintea ta reacționează la un mod vechi într-un mediu nou. S-ar putea să reacționezi la situații noi ca și cum ar fi deja cunoscute - cu siguranță ceva învățat în vremea când erai o persoană neputincioasă și mică.

Dar situația este diferită astăzi, iar tu poți face diferența prin conștientizare. Odată ce ai realizat acest lucru, vei înțelege că ești o persoană conștientă și capabilă, că această viață îți aparține și doar tu decizi cum să reacționezi în diverse situații.

Ai puterea să te schimbi!

Ai controlul asupra propriei tale vieți. Corpul tău îți aduce aminte că amintirile tale modelează modul în care percepi lumea și îi educi pe copiii tăi.

Dacă încerci să reacționezi într-un mod diferit, poți începe prin a-ți schimba prezența fizică. Acest lucru este mai ușor decât a schimba modul în care gândești, dar te va ajuta să-ți schimbi starea emoțională.

Gândurile, sentimentele și comportamentele tale sunt legate de modificarea și prezența ta fizică. Încearcă să te ridici și să te simți puternic.

La început, s-ar putea să te simți nesigur și chiar inconfortabil, dar încercă să experimentezi aceste senzații.

Simțiți puterea controlului

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Atunci când simțiți că aveți controlul asupra vieții voastre, veți putea aborda situațiile cu mai multă înțelepciune. Încercați să vă spuneți în gând expresii precum: „acum este diferit, sunt bine și mă simt bine”.

Identificați cuvintele care vă aduc confort și putere atunci când vă gândiți la ele și încercați să le folosiți în fiecare zi.

Nimic din acestea nu va fi simplu și nici schimbările nu vor veni rapid. Sentimentele legate de trecutul încărcat sunt prezente de prea mult timp în interiorul vostru, dar dacă deveniți conștienți și sunteți cu adevărat hotărâți să faceți schimbări, veți obține rezultate pozitive.

Amintiți-vă că trebuie să vă implicați și că micuții voștri depind de voi pentru a deveni adulți remarcabili și sănătoși.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel