Prof. Florian Colceag, antrenorul de genii: „Problema e la profesori, trebuie să se deștepte! Dacă îi pun pe copii să facă exerciții la nesfârșit, ei se prostesc”
„Daniela, cum definești iubirea maternă și în ce mod este aceasta piatra de temelie pentru dezvoltarea copilului?” a întrebat Loredana Iriciuc.
„Iubirea maternă ar trebui să fie așa cum s-au scris cărți despre subiectul ăsta. Mama, cel puțin în prima etapă a vieții bebelușului, ar trebui să vină cu foarte multă blândețe, conectare, iubire în viața acestuia”, a spus Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Psihologul a subliniat că legătura dintre mamă și copil este foarte importantă în primele luni și ani de viață, când copilul este complet dependent de mamă nu doar pentru nevoile fizice, ci și pentru cele emoționale.
„Bebelușul este dependent de mamă și de emoțiile ei și așa învață el despre emoții și învață reglarea și autoreglarea emoțională în contact cu mama lui”, mai adaugă experta.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Această conexiune emoțională nu este doar un gest de afecțiune, ci reprezintă baza procesului de învățare a gestionării emoțiilor, un mecanism care va influența întreaga viață a copilului. În absența unei mame conectate emoțional sau disponibile, copilul poate întâmpina dificultăți semnificative în dezvoltarea personală și socială.
„Așadar, nu putem să supraviețuim sau avem o viață foarte grea atunci când mama nu este conectată cu bebelușul, când nu este disponibilă sau când nu manifestă aceste emoții față de copilul nou venit”, mai spune Daniela Gavankar.
Moderatoarea Loredana Iriciuc a abordat una dintre cele mai controversate recomandări din parenting: „Lasă-l să plângă, că altfel îl răsfeți”. Discutând cu invitata sa, Daniela Gavankar, aceasta a întrebat: „Ce se întâmplă atunci când această nevoie nu este satisfăcută?”
Răspunsul psihologului a fost clar și tranșant, subliniind impactul lipsei de răspuns la nevoile emoționale ale bebelușului:
„Este foarte greu pentru un bebeluș să plângă și să nu fie cineva acolo care să-i asculte plânsul și care să-i îndeplinească nevoile. Pentru că, iată, bebelușul este absolut dependent de mama lui: nu se poate mișca în niciun fel, nu poate să-și asigure el ce are nevoie, nu poate să-și îndeplinească dorințele sau nevoile și atunci cu siguranță are nevoie să fie cineva acolo, să-i răspundă și să se conecteze cu el, mama fiind prima persoană care îi de semne copilului despre siguranță, despre iubire, despre căldură, despre modul în care el este primit în lume”, a spus Daniela Gavankar.
SURSA FOTO: freepik.com @wtmn
„Deci, să ne luăm copii în brațe!” completează Loredana Iriciuc.
Psihologul a susținut această afirmație cu o replică care demontează miturile legate de „răsfățul” excesiv:
„Să ne luăm copiii în brațe! Nu există că ne ținem copiii în brațe foarte mult. Adică, asta este un mit, o credință greșită, pentru că oamenii au nevoie de iubire. Nu putem să stricăm copiii cu prea multă iubire! Copiii îi stricăm atunci când nu avem timp, răbdare și disponibilitate să-i învățăm alte lucruri. Dar, copiii nu pot să fie stricați din prea multă iubire”, a mai subliniat Daniela Gavankar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
După aproape 20 de ani de...
Viața noastră de părinți este constant sub lupa...
După aproape 20 de ani de...
De-a lungul generațiilor,...