10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Grădinița este un pas esențial pentru binele copilului. Pe lângă faptul că învață, acesta trebuie să trăiască departe de părinți și să socializeze cu colegii săi.
Este un prim pas care servește drept tranziție, dar care, potrivit acestei profesoare, a devenit mult prea solicitant pentru cei mici, așa cum a explicat ea pe TikTok.
„Ca profesor în grădiniță, cu o experiență de 20 de ani, îmi amintesc foarte bine că, atunci când eram noi înșine la grădiniță, tot ce trebuia să facem era să învățăm să folosim olița și să nu mâncăm lipiciul”, își începe ea discursul, potrivit parents.fr.
Apoi continuă: „Acestea erau aproape singurele condiții prealabile pentru a merge la grădiniță. Mi se rupe inima când văd toate acele videoclipuri despre cum să-ți pregătești copilul pentru grădiniță, despre ce ar trebui să știe înainte de a începe și despre toate acele liste interminabile de lucruri pe care părinții ar trebui să le facă. Dezvoltarea umană nu s-a schimbat”, afirmă ea cu convingere.
Profesoara subliniază că „ceea ce poate face un copil de cinci sau șase ani din punct de vedere fizic, mental și al dezvoltării nu s-a schimbat în toți acești ani. Dar, dintr-un motiv oarecare, așteptările noastre de la ei – standardele noastre, din punct de vedere social, și ceea ce ne așteptăm de la ei atunci când merg la școală – s-au schimbat radical.”
Ea deplânge faptul că aceste așteptări crescute pun o presiune inutilă asupra copiilor și părinților deopotrivă, transformând grădinița, care ar trebui să fie o perioadă de tranziție și descoperire, într-un loc de stres și anxietate pentru cei mici.
„Îi îndemn pe toți, atât părinți, cât și educatori, să respire adânc și să ofere acestor copii dragostea și grija de care au nevoie, mai ales că pentru mulți dintre ei aceasta este prima experiență de separare de părinți”, a spus ea.
„Învățarea va veni în mod natural. Dezvoltarea va urma cursul ei firesc. Alfabetul, numerele, scrisul – toate acestea vor fi învățate în timp. Dar, înainte de toate, lăsați-i să fie copii. Lăsați-i să se joace, să exploreze, să descopere lumea din jurul lor. Lăsați-i să socializeze unii cu ceilalți, să-și facă prieteni și să învețe ce înseamnă prietenia. Lăsați-i să se despartă de mama și tata, să simtă dorul, dar și să învețe că pot găsi confort și sprijin în altă parte. Lăsați-i să-și găsească prieteni care să-i facă să râdă atât de tare încât să-i doară stomacul. Lăsați-i să fie creativi, să construiască lucruri pe care nici nu visau că le pot face. Să le dați ocazia să creeze un proiect de artă în care transformă o simplă cutie într-un robot și să fie atât de mândri să le arate părinților lor ce au realizat.”
Profesoara încheie cu un mesaj puternic: „Curriculumul școlar – va fi acoperit. Învățarea – se va întâmpla în mod natural. Dar lăsați copiii noștri să fie copii. Să le permitem acestor copii de cinci și șase ani să trăiască această etapă a vieții lor în mod autentic, așa cum ar trebui să fie din punct de vedere al dezvoltării. Să le dăm șansa de a fi pur și simplu copii, cu toate bucuriile și descoperirile pe care le aduce această perioadă minunată din viața lor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...