Obiceiuri recomandate de un pediatru de la Harvard pentru a-ți ajuta copilul să fie mai sociabil și să-și facă prieteni
Fericirea copiilor noștri depinde de o serie de factori care nu sunt în întregime sub controlul nostru, al părinților. Cu toate acestea, dorința noastră firească ca micuții noștri să fie fericiți este de necontestat.
Chiar dacă știm că acest proces este unul complex, putem contribui într-un mod semnificativ la bunăstarea lor.
De exemplu, prin implementarea unor obiceiuri recomandate de Claire McCarthy, profesor de pediatrie la Harvard, care sunt complementare altor strategii sociale sugerate de experți din cadrul aceleași universități pentru a-i ajuta pe copii să navigheze cu succes în lume.
Claire McCarthy se concentrează adesea pe modul în care părinții pot sprijini copiii în găsirea fericirii. În acest sens, recomandările sale pentru a-i ajuta pe cei mici să devină mai sociabili și să-și facă mai mulți prieteni sunt extrem de valoroase.
Așa cum subliniază chiar expertul, „toți ne dorim ca copiii noștri să aibă prieteni, vrem ca ei să fie fericiți și să dezvolte abilitățile și conexiunile sociale care îi vor ajuta atât în prezent, cât și în viitor”.
Primul sfat al expertului de la Harvard este să insufli valori importante în mediul de acasă și să le demonstrezi prin propriul exemplu.
„A face prieteni și a-i păstra implică abilități care se învață cel mai bine acasă, cu familia”, afirmă McCarthy, conform Ser Padres.
Empatia, curiozitatea față de ceilalți, abilitățile de comunicare, cooperarea și utilizarea iertării – adică a ști când și cum să-ți ceri scuze – sunt câteva dintre valorile esențiale pe care profesorul de la Harvard le recomandă pentru a le transmite și consolida în familie, astfel încât relațiile sociale ale copiilor noștri să fie mai reușite și sănătoase.
Pentru McCarthy, obiceiuri precum orele fără dispozitive tehnologice sau o conversație zilnică conștientă sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, ea sugerează realizarea de proiecte comune și implicarea copiilor în treburile casnice încă de la vârste fragede.
Un alt aspect subliniat de medicul pediatru este importanța însoțirii emoționale a copiilor. „Este normal să ai sentimente intense. Când copilul tău le simte, ajută-l să înțeleagă aceste emoții și să le gestioneze”, spune McCarthy.
Un alt sfat, pe care McCarthy l-a anticipat anterior, este ca adulții să ofere exemplu atât acasă, cât și în rutinele zilnice. „Când ești departe de casă, fii amabil. Începe conversații și pune întrebări celor din jurul tău. Ajută-ți copilul să câștige încredere și să dezvolte strategii de a vorbi cu persoane pe care nu le cunoaște”, recomandă profesorul de la Harvard.
Facilitarea interacțiunilor pentru copii este al treilea sfat. McCarthy explică: „Conversațiile și interacțiunile sunt mai ușor de realizat atunci când sunt organizate în jurul unui interes sau activități comune.”
Pentru acest lucru, McCarthy încurajează adulții să interacționeze cu părinții colegilor copiilor lor, să aleagă împreună activități extrașcolare care includ colegi de încredere și să planifice activități de cooperare acasă sau în afacere, în familie.
„Când planificați întâlniri de joacă, gândiți-vă la activități distractive și de cooperare, cum ar fi să coaceți prăjituri sau să mergeți într-un parc sau la un muzeu”, sugerează McCarthy. Totuși, ea subliniază importanța monitorizării, fără a deveni prea intruzivă. Excepțiile sunt două: primul caz se referă la copiii care nu interacționează deloc, pentru care „poți să sugerezi câteva activități și apoi să te retragi”; al doilea, când există conflicte între copii, moment în care este necesară intervenția pentru a stabili că un comportament nepotrivit nu este acceptat.
Un alt sfat pentru dezvoltarea unor copii sociabili este să menții o linie de comunicare deschisă, ascultând mai mult decât vorbind. „Vorbește cu copilul tău despre ziua lui, despre interacțiunile și cum s-a simțit. Ascultă mai mult decât vorbești. Fii pozitiv și susținător”, recomandă McCarthy. „Amintiți-vă că sprijinul adevărat presupune să înțelegi personalitatea copilului și să vezi lumea din perspectiva lui. Nu poți să-ți transformi copilul într-o persoană care nu este.”
În final, McCarthy reamintește că este important să ceri ajutorul unui specialist, fie medic, fie psiholog, atunci când toate aceste sfaturi și obiceiuri nu au efect. „Toți părinții au nevoie de ajutor la un moment dat și, uneori, problemele sunt mai complexe decât par”, concluzionează expertul de la Harvard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Care este cea mai fericită...
Copiii care manifestă un...
Emoțiile copiilor sunt adesea...
Care este cea mai fericită...
Un număr semnificativ de...