Obiceiuri zilnice pe care să le aveți cu cei mici! Expert în creierul copiilor: „Avem dreptul să fim obosiți și să nu avem chef, dar astea 4 merită tot efortul!”
Data publicării:
Neuropsihologul Álvaro Bilbao subliniază beneficiile pe care le aduc patru obiceiuri zilnice.

„Aceste obiceiuri merită efortul”, susține expertul în creierul copiilor. „Avem dreptul să fim obosiți și să nu avem chef de a petrece ore în parc după o zi de muncă sau de a pregăti cina în loc să permitem copiilor să aleagă ceva din frigider”. Totuși, în ciuda acestei oboseli, Bilbao identifică patru activități care, deși solicitante, oferă beneficii semnificative pentru dezvoltarea copiilor noștri.

Chiar dacă aceste obiceiuri pot părea dificile, mai ales în zilele epuizante, ele sunt esențiale. Bilbao, care este și tată, înțelege perfect cât de greu poate fi să te mobilizezi când ești fizic și mental epuizat.

Totuși, ca expert în dezvoltarea cerebrală a copiilor, subliniază că anumite comportamente și expresii ar trebui evitate acasă datorită impactului lor negativ. 

Aceste obiceiuri, pe care le menționăm mai jos, sunt bine cunoscute de majoritatea părinților și pot părea uneori greu de menținut, în special când suntem foarte obosiți sau avem alte priorități.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Du-i pe copii în parc

Álvaro Bilbao recunoaște că „uneori suntem leneși” sau „avem impresia că avem alte sarcini mai urgente de făcut”, însă el evidențiază constant importanța parcului pentru dezvoltarea copiilor.

Neuropsihologul enumeră patru beneficii esențiale pentru a susține această idee: „Parcul îmbunătățește abilitățile psihomotorii ale copiilor, îi învață să își asume riscuri calculate, contribuie la dezvoltarea abilităților lor de luare a deciziilor și îi ajută să învețe cum să rezolve conflictele”.

Stai pe podea pentru a te juca cu copiii

Stând pe podea pentru a te juca poate părea o simplă activitate, mai ales când te simți obosit, trebuie să echilibrezi responsabilitățile de la muncă cu cele de acasă, să pregătești mâncarea sau să iei o pauză bine meritată.

Totuși, copilul tău vrea să interacționeze astfel.

Deși poate părea anevoios, aceasta este o activitate valoroasă.

„Pe măsură ce copiii cresc și încep să meargă, timpul petrecut jucându-ne pe podea cu ei tinde să scadă, dar aceste momente sunt extrem de benefice pentru ei”, explică Álvaro Bilbao.

Neuropsihologul subliniază patru avantaje principale ale jocului pe podea: îmbunătățește siguranța emoțională, ajută copiii să învețe să gândească mai eficient, consolidează legătura dintre părinți și copii și, cel mai important, îi face pe cei mici să se simtă valoroși!

Pune telefonul jos când copiii vorbesc cu tine

Renunță la telefon când comunici cu copiii - acest obicei negativ este foarte comun. Álvaro Bilbao subliniază importanța de a pune telefonul deoparte atunci când stăm de vorbă cu cei mici.

Expertul argumentează că această acțiune îmbunătățește calitatea ascultării, face copilul să se simtă apreciat, încurajează bunul comportament și sporește stima de sine.

Într-un alt sens, dependența de telefon ne poate transforma în părinți distanți, iar Álvaro Bilbao ne amintește să evităm să devenim părinți absenți.

Citește-le o poveste înainte de culcare

Citirea unei povești înainte de culcare este un ultim gest frumos al zilei către copiii noștri și aduce beneficii semnificative, potrivit lui Álvaro Bilbao. Expertul în dezvoltarea creierului copiilor descrie acest moment ca fiind „cea mai bună investiție”.

Álvaro Bilbao evidențiază impactul pozitiv al acestui obicei, explicând că cititul îmbunătățește înțelegerea, extinde vocabularul, stimulează imaginația și facilitează un somn mai liniștit pentru copii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel