Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Pe măsură ce lunile trec, părinții observă că această culoare se schimbă. Poate deveni mai întunecată sau mai deschisă, dar în orice caz tonul gri dispare.
Și apare din nou îndoiala: ce cauzează acest fenomen? De ce bebelușii au ochii gri la naștere?
Melanina este responsabilă pentru această culoare interesantă a ochilor, melanina fiind substanța care dă pigmentare irisului.
În realitate, culoarea ochilor nu se schimbă, ci mai degrabă începe să se definească. Nou-născutul are melanocite imature, adică celulele care produc melanină, dar producția lor are loc continuu. Pe măsură ce crește, aceste celule se maturizează și acest lucru face ca culoarea să se schimbe. O putem observa de la vârsta de cinci luni.
Deja la opt luni, micuțul are cea mai definită culoare a ochilor, adica o pigmentare marcata a irisului.
Maturarea melanocitelor și lumina soarelui produc melanină care dă culoare irisului. În orice caz, nu cunoaștem încă o regulă specifică pentru a ști ce culoare vor avea ochii bebelușului, care va depinde de moștenirea genetică transmisă lui de părinții săi. Culoarea ochilor este determinată de gene: culorile închise depind de genele dominante, în timp ce culorile deschise depind de genele recesive.
Nu se știe cu certitudine când ochii capătă culoarea finală. Acesta este un proces individual, foarte asemănător cu creșterea părului, deci are loc diferit la fiecare copil.
Se poate întâmpla ca la cinci luni bebelușul să fi căpătat deja culoarea pe care o va avea pentru tot restul vieții, dar și ca la șapte luni să prezinte o pigmentare și la un an o alta. Totul va depinde de maturizarea celulelor sale.
În general, se poate spune că procesul prin care ochii își vor dobândi culoarea definitivă începe de la cinci luni și se termină la doi ani.
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Nou-născuții sunt foarte delicati. Sunt ușor expuși la contractarea rapidă a unor infecții, deoarece sistemul lor imunitar nu s-a dezvoltat încă pe deplin.
În acest sens, ochii sunt de obicei partea cea mai afectată. Cu toate acestea, unele măsuri de precauție pot fi luate pentru a preveni eventualele infecții.
Curăţarea ochilor lui bebe trebuie să urmeze nişte paşi esenţiali şi trebuie făcută ca la carte, astfel încât să eviţi complicaţiile sau să îi periclitezi sănătatea:
- Spală-te bine pe mâini înainte de a curăţa ochişorii micuţului.
- Foloseşte un tampon de vată sau o compresă sterilă şi înmoai-o foarte puţin în apă călduţă (fiartă şi răcită în prealabil, pentru a nu avea impurităţi) sau în ser fiziologic; nu folosi obiecte dure şi nici măcar beţişoare de urechi (rişti să îl răneşti).
-Începe să cureţi ochişorul dinspre colţul exterior spre interior, prin mişcări uşoare, fără a apăsa în vreun fel ochişorii; nu curăţa niciodată ochişorii în interior – procesul de curăţare trebuie să se facă cu ochii închişi.
-Nu folosi aceeaşi compresă la ambii ochişori – odată ce ai terminat curăţarea unuia, ia-o de la capăt cu o alta, pentru că dacă un ochi are o infecţie rişti să o răspândeşti şi la celălalt.
-Vorbeşte cu bebeluşul sau cântă-i ceva pentru a-l calma în timp ce faci acest lucru, pentru că zona ochilor este destul de greu de curăţat şi nu vrei să-i provoci vreo neplăcere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...