Opioid extrem de puternic: Un băiețel de un an s-a stins la grădiniță din cauza unei supradoze
Data actualizării:
Data publicării:
O supradoză de fentanil l-a ucis pe Nicholas Dominici, băiețelul de un an care a murit săptămâna trecută într-o creșă din New York (SUA).

„A murit din cauza unui kilogram de fentanil ascuns sub o saltea.” Așa s-a încheiat vinerea trecută viața unui copil de un an la o grădiniță din New York, în Bronx. Poliția a confirmat acest lucru, după zile de speculații cu privire la cauzele care l-au ucis pe micuțul Nicholas Dominici. Acum există versiunea oficială: supradoză.

Potrivit poliției, Nicholas și alți trei copii cu vârsta cuprinsă între opt luni și doi ani - aceștia din urmă internați cu intoxicare - au inhalat, în timp ce dormeau, fentanil, un drog extrem de puternic care era ascuns sub saltea.

Fentanilul este un opioid sintetic de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai puternic decât heroina: doza letală este un bob.

În laboratoarele clandestine molecula de fentanil este reprodusă și modificată pentru a obține derivați de opiacee cu potență diferită.

Proprietarul creșei, Grei Mendez, 36 de ani, și angajatul Carlisto Acevedo Brito, 41 de ani, au fost arestați și sunt acuzați de omor din culpă și deținere de droguri.

Nicholas Dominici ar fi împlinit doi ani în noiembrie. „Mi-e dor de el, îmi vreau fiul înapoi”, a spus Otoniel Feliz, tatăl copilului, în lacrimi, citat de BBC.

O cantitate imensă de droguri

Fentanilul găsit în grădiniță ar fi putut ucide 500.000 de oameni, spun autoritățile. Înregistrările telefonice arată că proprietara grădiniței a încercat să-și sune soțul de nenumărate ori după ce a văzut că copiii nu se simțeau bine. Apoia cerut ajutor la numărul de urgență 911. În filmările  preluate de la camerele de securitate sechestrate de anchetatori, bărbatul este văzut luând mai multe genți departe de grădiniță.

Ce este fentanilul

Sintetizat pentru prima dată în 1960 de Paul Janssen, fentanilul este un analgezic puternic, un opioid sintetic care este folosit pentru gestionarea durerii, în special a cancerului, în timp ce în combinație cu alte substanțe este folosit pentru anestezie. Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus în lista medicamentelor esențiale pentru tratamentul cancerelor avansate.

Există mai mult de 50 de derivați de fentanil folosiți ca substanțe narcotice și în America există o epidemie din cauza utilizării lor: dintre acestea cel mai puternic este carfentanilul, cu efect analgezic de 10 mii de ori mai mare decât al morfinei (ca medicament a găsit o largă utilizare în practica veterinară pentru imobilizarea animalelor mari, precum elefanții).

„Angrosiştii de droguri folosesc fentanil sau molecule derivate pentru a fabrica heroina, cocaina şi metamfetamina (are un cost competitiv), crescând astfel riscul de supradozaj, deoarece este dificil de dozat substanţe atât de puternice”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Monden
Tagurile articolului: copil decedat  drog  fentanil  gradinita  supradoza 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel