Părinții mileniali vs. boomers: ce nu înțeleg bunicii despre parentingul modern
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Părinții mileniali cresc copii într-o lume diferită de cea în care au fost crescuți ei.

Tehnologia, accesul la informație și schimbările sociale rapide au transformat radical stilul de parenting. Însă nu toți privesc aceste schimbări cu ochi buni.

Pentru mulți părinți din generația Baby Boomers, bunicii de azi, obiceiurile și convingerile noii generații de părinți par... cel puțin îngrijorătoare.

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

De la modul în care disciplinează copiii, la felul în care gestionează emoțiile, mesele sau timpul petrecut în familie, părinții millennials fac lucrurile altfel, iar diferențele nu trec neobservate.

Citește și Ai auzit de trendul „vara copiilor din anii '90”? Ce înseamnă această tendință care cucerește părinții mileniali și de ce e mai greu de aplicat decât pare

Disciplina negociată, nu impusă

Millennialii preferă să argumenteze și să explice deciziile de disciplină, oferind copiilor șansa de a înțelege regula înainte de aplicarea ei. Boomers, în schimb, consideră că acest stil slăbește autoritatea și responsabilitatea parentală.

Diete speciale și restricții alimentare

Părinții millennials sunt mai sensibili la alergii, nutriție și trenduri sănătoase (vegan, gluten‑free, organic etc.). Boomers percep aceasta ca pe o excentricitate inutilă: „noi mâncam ce era dat și atât”.

 

Vezi și Părinții mileniali, acuzați că sunt „prea moi” și cresc „o generație fragilă”: „Cred că am înțeles greșit lecția copilăriei noastre”

 „Sharenting” - partajarea datelor copilului online

Postările frecvente cu realizări, emoții sau tantrumuri ale copiilor (denumite „sharenting”) le par boomers excesive și riscante din punct de vedere al confidențialității copilului.

Permisiune emoțională - acceptarea sentimentelor

Millennialii îi încurajează pe copii să își exprime emoțiile și să le exploreze, spre deosebire de boomers care preferau ignorarea plânsului sau senzațiilor neplăcute.

 

Citește și Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!”

Co‑parenting și echitate de gen

În familiile millennials, ambii parteneri sunt implicați în creșterea copiilor, de la schimbat scutece la activități școlare, spre deosebire de rolurile tradiționale (mamă - caregiver, tată - finanțator) ale boomers și Gen X.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Fraze pe care copilul trebuie să le audă în timpul vacanței

Psihologul Jazmine McCoy (cunoscută pe Instagram ca The...

Ce spune ziua ta de naștere despre tine?

De ani de zile, mulți oameni privesc ziua nașterii prin...



Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă

„A urcat pe cer pentru ultima dată!” Felix Baumgartner și motivul pentru care a refuzat mereu ideea de a deveni tată. Ce i-a spus Mihaelei Rădulescu: „E riscant!”

„NU renunț!” Prof. Laura Roxana Alexandru, apel către cei care pun „etichete defăimătoare”: „Nu stricați truda celor care încă luptă pentru calitatea învățământului românesc!”

Obiceiuri inteligente ale părinților care cresc copiii cei mai rezilienți. Psihologii au observat același tipar la mama și tatăl celor mai stabili și puternici micuți

pixel