Preadolescența: Cum să ne pregătim copilul pentru schimbări
Data publicării:
Preadolescența este o fază foarte delicată, deoarece este perioada de tranziție între copilărie și adolescență. Dacă nu este abordată corespunzător, poate duce la diverse dificultăți, atât pentru copii, cât și pentru noi, părinții. Din acest motiv este important să gestionăm cât mai bine acest moment delicat din viața copiilor noștri.

Preadolescența este o tranziție între copilărie și adolescență și se caracterizează printr-o succesiune continuă de schimbări. Nu doar pentru copii, ci și pentru părinții înșiși care de foarte multe ori se trezesc catapultati într-o situație stresantă. Apare la grupa de vârstă cuprinsă între 10 și 12 ani. Perioada in care copiii sunt in mod deosebit supuși schimbărilor, atat fizic cât și emoțional. De fapt, în multe cazuri pot apărea și crize reale de identitate.

Preadolescența: Ce comportament ar trebui să adopte un părinte când trece prin această perioadă confuză?

Primul lucru de reținut este că relația dintre părinți și copii joacă un rol foarte important. Mai ales în această etapă, în care copiii tind să fie mai vulnerabili. În acest sens, mama și tata trebuie să fie foarte toleranți și să se înarmeze cu răbdare. Pentru că trebuie să știe să asculte și să se descurce cu copilul lor în mod corect.

Comunicarea este așadar un element fundamental pentru a face față cel mai bine acestei perioade încărcate emoțional. Așa că este o idee bună să vorbiți cât mai mult posibil. Poate stând din când în când lângă copilul tău și, între discuții, explicându-i cu o naturalețe totală ce schimbări fizice experimentează fără nicio teamă sau rușine.

Mulți părinți sunt speriați de preadolescență, deoarece sunt adesea nepregătiți cu privire la modul de a depăși această fază de mijloc care este supusă diverselor dificultăți. Din acest motiv, multe familii se confruntă cu certuri și conflicte care pot persista chiar și pe perioade lungi. De aceea este esențial să avem tolerabilitatea potrivită și să fii mereu pregătit pentru orice tip de confruntare. Nu contează dacă sunt argumente abrupte. A ști să-ți ții singur se poate dovedi util și constructiv pentru dezvoltarea adolescenților.

Preadolescența: câteva sugestii importante

Pentru a evita neînțelegerile grave care pot duce la un sentiment de detașare între părinți și copii, o sugestie este să începeți să încurajați copiii să aibă mereu experiențe noi în afara unității familiale. În așa fel încât să poată descoperi noi orizonturi, să aibă comparații ulterioare cu semenii lor și, în consecință, să-și crească stima de sine știind că pot conta întotdeauna pe sprijinul și afecțiunea familiei lor.

Adoptarea acestei atitudini din partea părinților este foarte importantă, deoarece preadolescența este adesea caracterizată de o puternică dorință de libertate pe care copiii o exprimă în general prin comportamente conflictuale și rebele. De altfel, în acest moment al vieții, figura mamei și a tatălui își pierde autoritatea în ochii copiilor care tind să preia adulți.

Cum să împiedici copiii să preia conducerea?

În timpul fazei de tranziție a preadolescenței, copiii tind să ia mâna de sus față de părinți. În astfel de circumstanțe, este important ca părinții să mențină un comportament rigid, dar în același timp flexibil. Trebuie stabilite reguli specifice și clare, așa că este la fel de necesar ca mama și tata să fie întotdeauna de acord asupra disciplinei potrivite pe care să o transmită și să fie consecvenți cu ideile lor. Totuși, în funcție de situație este indicat să fii mai flexibil, acordând din când în când niște mici satisfacții, pentru a întări comunicarea și dialogul în relație.

Nu ar trebui să vă fie frică să faceți greșeli și să fiți excesiv de bun sau aspru cu copiii tăi. Trebuie doar să trăim acest moment ca pe o fază naturală a vieții în care să stabilim un dialog deschis și onest. Dar în același timp respectuos să înfrunte sosirea oricărei schimbări cu seninătate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel