Prima mâncare pentru bebeluși: Sfaturi despre când și cum să începeți și cum să o pregătiți
Data publicării:
Când ar trebui să începeți să hrăniți copilul cu primul aliment, cum să îl introduceți și cum să îl pregătiți: sfaturi de la experți.

Nu există un moment precis și identic pentru toți bebelușii în care să treacă de la o dietă exclusiv pe bază de lapte la o dietă formată din lapte și alte alimente.

Acest pas, cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de înțărcare (deși termenul mai potrivit este „hrănire complementară”) trebuie să aibă loc atunci când hrănirea numai cu lapte matern sau cu lapte praf nu mai este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale ale micuțului, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, proteine, fier, zinc și vitamine. Dar când ar trebui să începeți să oferiți prima mâncare pentru bebeluși și cum?

Iată ce spun experții.

Prima hrănire: când să începeți

În ceea ce privește momentul de început al înțărcării, diferitele organisme și societăți științifice internaționale se exprimă într-o manieră destul de unanimă.

Mai exact:

- Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață pentru a obține o creștere și o dezvoltare optimă, cu introducerea altor alimente decât laptele abia după 6 luni.

- Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că laptele matern este suficient pentru a satisface nevoile nutriționale ale majorității sugarilor de până la 6 luni, în timp ce doar un procent mai mic necesită o înțărcare mai devreme pentru a asigura o creștere și o dezvoltare optimă: acolo unde nu este posibil să așteptați 6 luni, prima hrană pentru bebeluși nu trebuie administrată înainte de a 17-a săptămână și, în orice caz, nu mai târziu de a 26-a.

- Societatea Europeană pentru Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) consideră alăptarea exclusivă un obiectiv de dorit până la aproximativ primele 6 luni și, în orice caz, chiar și conform ESPGHAN, înțărcarea nu trebuie începută înainte de a 17-a săptămână de viață, nici dincolo de a 26-a săptămână.

Academia Americană de Pediatrie recomandă introducerea "alimentelor complementare" nu mai devreme de vârsta de 4 luni și în orice caz indică continuarea alăptarii exclusive până la 6 luni.

Prima mâncare pentru copii: de ce după 6 luni?

După cum am văzut, în general se recomandă începerea înțărcării după vârsta de șase luni. Înainte de această vârstă, de fapt, copilul nu este de obicei pregătit să mănânce alimente solide.

După șase luni, totuși, în general este capabil să mestece și să înghită alimente solide, se poate așeza pe scaunul înalt, își deschide gura în fața lingurii sau își întoarce fața pentru a o refuza, apucă obiecte cu mâinile pentru a le aduce la gura lui.

În orice caz, o evaluare adecvată a creșterii și dezvoltării copilului de către medicul pediatru va putea sugera momentul în care să se înceapă administrarea primei alimente pentru bebeluși.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-7946745_13525500.jpg)

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Prima masă: cum să începeți

Odată ce ești gata pentru prima masă, știi că nu există o modalitate corectă de a introduce alimente solide în dieta bebelușului tău sau în meniul definit. Asta înseamnă că fiecare mamă și tată trebuie să-și găsească propriul drum.

Cu toate acestea, este esențial să se consulte cu medicul pediatru, care va putea sugera combinația diferiților nutrienți, astfel încât dieta să fie echilibrată, evitând deficiențele sau excesele.

Iată câteva sugestii  cu privire la modul de administrare a primei alimente pentru copii:

- alimentele trebuie oferite cu lingurița, fără a forța copilul

- dacă este necesar, lăsați copilul să atingă mâncarea de pe farfurie și să mănânce cu mâinile

- nu insista dacă nu-i place ceva de mâncare

- alternează alimente cu culori, arome și texturi diferite

- propune mâncarea care inițial nu a fost acceptată în zilele următoare, eventual preparată într-un mod diferit

Prima mâncare pentru copii: acordați atenție consistenței

Copiii nu fac imediat învață să mesteci, chiar și asta poate dura puțin, așa că este mai bine să începi cu bulion și consistențe semi-fluide, care sunt mai ușor de gestionat pentru ei.

Treptat, apoi, vom trece la consistențe mai solide, mergând până acolo încât să-i dăm mâncarea în bucăți mici înainte de cele nouă luni.

Totuși, de la început, o bucată drăguță de pâine uscată este un antrenament bun. Dar atenție: trebuie să fie într-adevăr pâine, și nu biscuiți.

Cum se prepară prima mâncare pentru bebeluși

Punctul de plecare pentru mâncarea clasică pentru copii este bulionul de legume. Din câte explică Caroli, se poate face și destul de bogat în legume, deci undă verde pentru morcovi, dovlecei, dovlecei, mazăre, spanac, țelină, praz și așa mai departe.

Ca alternativă la bulion, puteți încerca un sos de legume bulion, fierbând roșii coapte mult timp și adăugând - doar la sfârșitul gătitului - o lingură de ulei de măsline extravirgin. Atenție: amintiți-vă că sarea NU trebuie adăugată pentru tot primul an de viață.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel