Primele alimente pe care ar trebui să le oferi bebelușului tău
Data publicării:
A începe să le oferim copiilor noștri alte tipuri de alimente în afară de lapte este o problemă complexă. În mare măsură, depinde de stadiul de dezvoltare al bebelușului. Iată câteva sfaturi pentru primele alimente pe care bebelușii noștri ar trebui să le consume. 

Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, bebelușii ar trebui să înceapă să mănânce alimente solide între 4 și 6 luni.

Pe lângă vârstă, mai sunt și unele semne care ne vor da de înțeles că bebelușul este pregătit să își diversifice alimentația. Principalele semne pe care ar trebui să le observăm sunt următoarele:

- Bebelușul și-a pierdut reflexul de extrudare. Reflexul de extrudare reprezintă mișcările involuntare pe care bebelușul le face cu limba atunci când este hrănit cu altceva în afară de lapte.

- Manifestă interes sau curiozitate când îi vede pe alți oameni mâncând și încearcă să ajungă la mâncare.

- Are un control bun al capului.

- Greutatea bebelușului s-a dublat de la naștere.

2. Fotografie... (pexels-pnw-production-7677935_61460600.jpg)

Foto: PNW Production/ Pexels

Atunci când se desfășoară acest proces, trebuie avută mare grijă pentru a proceda în armonie cu dezvoltarea fiziologică a bebelușului. Fundamental este si modul de preparare a primelor alimente, astfel încât prepararea dietei bebelușului sa fie reușită.

Mai jos, enumerăm câteva dintre primele alimente care trebuie incluse în dieta unui bebeluș sănătos.

Primele 4 alimente solide pentru bebeluși

1. Avocado

Acesta este un aliment grozav pentru bebeluși, deoarece conține grăsimi sănătoase pentru creștere și dezvoltare. Textura moale și cremoasă a acestui fruct este ideală pentru a fi tolerată de sistemul digestiv al bebelușului.

Acest aliment este bogat în vitamina A, C, niacină, acid folic, potasiu, fosfor, fier, magneziu și calciu. Pentru a-l pregăti trebuie să îndepărtați coaja, să extrageți o porție cremoasă și să o înmoaie cu o furculiță.

2. Banane

Proprietățile unei banane o fac ideală pentru digestia bebelușului. Aroma sa dulce și consistența înseamnă că cei mici îl pot accepta și savura. Acest fruct conține vitamina A, C, acid folic, potasiu, fosfor, seleniu, magneziu și calciu.

Banana poate fi dată bebelușului sub forma de piure, iar dacă se vrea a fi mai moale, încălzește-o puțin înainte. Puteți adăuga o parte din laptele matern sau formula pe care o utilizați pentru a fi mai ușor de consumat.

3. Fotografie... (pexels-polesie-toys-4488186_35745300.jpg)

Foto: Polesie Toys/ Pexels

3. Carne

Când bebelușul începe să-și schimbe dieta, poate suferi de lipsa anumitor nutrienți. Dintre acestea, cele mai importante sunt fierul, zincul și vitamina B12, prezente în alimentele de origine animală.

Mai trebuie precizat ca fierul prezent în legume nu este absorbit foarte ușor de un organism care nu este complet dezvoltat.

Din cauza celor spuse mai sus, este recomandat să includeți o porție de carne în dieta bebelușului dumneavoastră.

O modalitate bună de a oferi carne copilului dumneavoastră este să verificați dacă este de bună calitate, să o gătiți și să o măcinați sub forma de supă foarte lichidă.

4. Mango

Mango este un aliment bogat în vitaminele A, C, E, K, acid folic, potasiu, fosfor, magneziu, calciu și sodiu. După cum puteți vedea, este un fruct dulce care oferă o cantitate mare de nutrienți bebelușului dumneavoastră. La fel ca și în cazul altor alimente, va trebui să-l curățați de coajă, să îndepărtați semințele și să faceți un piure.

Recomandări pentru alimentația bebelușului tău

- Laptele matern sau formula trebuie să continue să facă parte din dieta bebelușului, chiar și după ce au fost introduse alimente solide. Din aceste elemente provin caloriile și principalii nutrienți de care bebelușul are nevoie în primul an de viață.

- Când este timpul pentru hrănire, asigurați-vă că bebelușul este calm, curat și fericit. În acest fel va putea să-și aprecieze mai mult alimentele și să înceapă să le asocieze cu senzații pozitive.

- Alegeți o singură mâncare o dată pentru a putea identifica cu ușurință orice fel de reacție care poate apărea.

- Dacă observați că suferă de diaree, erupții cutanate sau vărsături după ce a ingerat un aliment,  nu i-l mai dați și consultați un medic.

- Dacă intenționezi să-i oferi bebelușului tău cereale, asigură-te că sunt cele potrivite vârstei lui. Cerealele pe care cei mici trebuie să le consume sunt îmbogățite cu nutrienți specifici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel