O țară interzice TikTok pentru un an! Ce a determinat Guvernul să ia această măsură
O țară a decis să suspende...
Consumul de droguri în timpul adolescenței cauzează daune grave organismului tânărului încă neformat complet și poate duce rapid la dezvoltarea dependenței de droguri.
Există multe motive pentru care adolescenții apelează la droguri: s-a dovedit că dependența de droguri este legată de un factor genetic care evidențiază o predispoziție la consumul de droguri, dar și condițiile sociale ale tinerilor sunt semnificative.
Chiar și presiunea trezită de grupul de prieteni de a consuma droguri pentru a elimina inhibiția psihologică și barierele de comunicare în timpul petrecerilor și serilor disco poate duce rapid la dependență.
Corpul unui adolescent nu are aceeași toleranță ca un adult, așa că cantități mai mici vor fi suficiente pentru ca consumul ocazional să devină o dependență de substanțe.
Anxietatea, disconfortul, presiunea socială și depresia împing tinerii către abuzul de droguri, iar riscurile pe care acesta le implică sunt, de asemenea, foarte mari la nivel social, cum ar fi: abandonul școlar, accidentele rutiere și claritatea mentală redusă.
Ceea ce îi împinge pe adolescenți să consume droguri este și disponibilitatea lor ușoară: de fapt, medicamentele au un preț din ce în ce mai accesibil și pot fi achiziționate și online.
Conform campaniei naționale „Unspoken”, realizată pentru a preveni consumul de droguri în rândul tinerilor, două dintre principalele motive pentru care copiii ajung să apeleze la droguri sunt presiunea anturajului și lipsa afecțiunii din familie, scrie ProTv.
1. Presiunea anturajului este unul dintre cele mai semnificative factori care îi împinge pe tineri să încerce droguri.
Adolescenții, dornici să fie acceptați și să se integreze în grupurile lor sociale, pot ceda ușor tentației de a consuma droguri atunci când acest comportament este prezent în cercul lor de prieteni. Dorința de apartenență și teama de excludere îi fac vulnerabili la influențele negative ale anturajului.
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels
2. Lipsa de afecțiune și sprijin emoțional în familie joacă, de asemenea, un rol crucial. Copiii care nu primesc atenția și dragostea de care au nevoie acasă pot căuta soluții în exterior pentru a-și calma suferința emoțională.
În unele cazuri, acești tineri pot apela la droguri ca o formă de evadare din problemele lor familiale sau personale, încercând să-și umple golul emoțional.
Din punct de vedere al structurii respondenților la sondajul inițiat de FNaP, 55% dintre respondenți au copii în 14 și 18 ani, 49% din respondenți au fete, 51% au băieți, 24% din respondenți sunt din afara Bucureștiului. În mod surprinzător, 49% dintre respondenți au indicat că au vorbit cu copiii despre droguri fără a fi influențați de producerea unui eveniment anume.
Peste 65% dintre participanții la sondaj au identificat influența anturajului drept principalul motiv pentru care copiii încearcă droguri pentru prima dată, mai ales la nivel experimental. În același timp, 56% dintre părinți au subliniat că lipsa afecțiunii în familie este al doilea factor important care contribuie la consumul de droguri în rândul tinerilor.
Pe de altă parte, adolescenții evită să discute despre consumul de droguri cu părinții lor din teama de a nu fi judecați (81% dintre respondenți) sau pedepsiți (74%). Totodată, 26% dintre aceștia consideră că nepăsarea părinților joacă un rol în agravarea acestui fenomen.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
O țară a decis să suspende...
Postul Crăciunului este o...
Teodora Voinescu, o profesoară...
O bunică a luat dintr-o școală...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...