Proasta dispoziție la copil, un semn al inteligenței, conform unei cercetări: Cum un „morocănos” poate dezvolta o gândire obiectivă și abilități cognitive remarcabile
Data publicării:
Proasta dispoziție a unui copil nu trebuie să fie privită mereu ca un lucru negativ. 

Există copii care reacționează brusc în diverse situații, care petrec mult timp supărați și care se enervează ușor.

Aceștia sunt micuți foarte sensibili și hiperreactivi, care au dificultăți în a-și controla emoțiile și comportamentul.

De altfel, este frecvent ca aceștia să se supere pe cei din jur, inclusiv pe părinții lor, care, adesea, nu știu cum să gestioneze acest tip de comportament și se îngrijorează că ar putea deveni o problemă pe termen lung.

Cu toate acestea, chiar dacă acest comportament nu trebuie ignorat, adevărul este că, în spatele unei dispoziții proaste, se poate ascunde o mare inteligență și o gândire obiectivă.

Un studiu realizat la Universitatea din New South Wales, Australia, confirmă acest lucru. Cercetarea, publicată în jurnalul Australasian Science, citat de Ser Padres, a arătat că o stare de spirit proastă ne ajută să gândim mai clar, fiind exact opusul a ceea ce se întâmplă atunci când suntem excesiv de optimiști.

CITEȘTE ȘI De la cine moștenesc copiii cea mai mare parte a inteligenței lor? Cercetările recente arată cine contribuie decisiv

Copiii morocănoși sunt, de fapt, mai deștepți

SURSA FOTO: freepik.com @somemeans

Profesorul de psihologie și expertul în emoții care a condus studiul, Joseph Forgas, a realizat o serie de experimente în care le-a cerut participanților să vizioneze filme care evocau diferite emoții și să-și amintească atât evenimente pozitive, cât și negative din viața lor.

Ulterior, aceștia au fost supuși unor teste în care trebuiau să ofere detalii ca martori oculari ai unor evenimente sau să își exprime opinia despre veridicitatea unor mituri urbane.

După analiza rezultatelor, Forgas a constatat că atunci când participanții erau supărați, aceștia rămâneau mai atenți, făceau mai puține erori, adoptau o gândire mai reflexivă și aveau o capacitate mai mare de a fixa faptele.

Mai mult, cei care s-au supărat mai mult au luat decizii mai bune, erau mai neîncrezători și abordau situațiile complicate cu mai multă asertivitate, comparativ cu cei care au reușit să-și regleze emoțiile negative și au rămas optimiști.

În practică, acest experiment demonstrează că o dispoziție proastă stimulează memoria și îmbunătățește procesarea informațiilor, dar și abilitățile analitice.

Totodată, ajută la dezvoltarea capacității de a lua decizii mai obiective și de a-i judeca pe ceilalți fără prejudecăți. De fapt, cei care se enervează mai des dezvoltă strategii mai adaptative și mai obiective de procesare a informațiilor.

VEZI ȘI Vei fi surprins! Cinci indicii care arată că al tău copil are abilități înalte, conform științei

Cum să controlezi starea proastă a copiilor fără a le limita inteligența?

SURSA FOTO: freepik.com @olyakomarova

Totul sugerează că o dispoziție proastă poate deveni un aliat valoros în dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor. Cu toate acestea, temperamentul coleric are și o latură negativă: copiii capricioși tind să aibă o capacitate mai mică de autocontrol, să dezvolte mai puține strategii de rezolvare a conflictelor și, drept urmare, să aibă un cerc mai restrâns de prieteni.

Pe termen lung, o dispoziție proastă poate duce la tulburări de comportament, care nu afectează doar copilul, ci și pe cei din jur.

Pentru a reduce aceste riscuri și a valorifica avantajele cognitive ale unei dispoziții proaste, ideal ar fi să-i înveți pe copii să-și controleze reacțiile negative încă de la o vârstă fragedă.

Este important să-i înveți să se exprime prin cuvinte și nu prin țipete sau lovituri, precum și să evite situațiile sau persoanele care îi supără. De asemenea, trebuie să învețe să-și canalizeze emoțiile, fie îndepărtându-se de sursa iritării, fie aplicând tehnici de autocontrol emoțional.

Aceste strategii vor fi eficiente doar dacă copiii au un exemplu pozitiv acasă. Dacă observă că părinții lor se enervează frecvent și își pierd controlul, este posibil ca aceștia să considere această reacție drept normală și să o imite.

Prin urmare, dacă vrei ca copilul tău să nu se enerveze atât de mult, trebuie să fii tu însuți un model de autocontrol.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă / FOTO: freepik.com @gritsiv

„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă

Părinții de altădată făceau aceste 3 lucruri esențiale pentru creșterea copiilor, dar părinții moderni le-au uitat complet: „Au nevoie de ele pentru a se dezvolta sănătos”, avertizează psihologii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Părinții de altădată făceau aceste 3 lucruri esențiale pentru creșterea copiilor, dar părinții moderni le-au uitat complet: „Au nevoie de ele pentru a se dezvolta sănătos”, avertizează psihologii

Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții nu își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice / FOTO: freepik.com @user8647581

Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții NU își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice

Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”

pixel