De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
A educa în respect înseamnă a educa în dragoste. O societate are nevoie de respect pentru a evolua, pentru ca oamenii care o alcătuiesc să se respecte reciproc.
De asemenea, este necesar ca oamenii să aibă o conviețuire bună, să existe civilitate și, mai presus de toate, să se înțeleagă că diversitatea nu este o problemă, ci mai degrabă un avantaj. Armonia în interacțiunile sociale este necesară în orice moment, iar toleranța trebuie să fie întotdeauna protagonistă încă din copilărie.
Dacă există toleranță și respect în relațiile umane, nenumărate probleme sociale și conflicte între oameni de orice vârstă ar fi evitate. A educa în respect înseamnă a educa în dragoste, iar pentru ca respectul să existe, este necesar ca expresiile „mulțumesc” sau „te rog” și chiar salutul să fie o parte obișnuită din viața fiecărei persoane.
SURSA FOTO: freepik.com @user18526052
Bebelușii și copiii mici au un creier social care este receptiv la tot ceea ce se întâmplă în mediul lor. Mulți adulți cred că cei mici nu observă anumite lucruri, dar ei observă multe detalii care, chiar și pentru adulți, trec neobservate.
Datorită acestui creier social, copiii pot absorbi valorile care le sunt insuflate de la o vârstă foarte fragedă. Au o mare sensibilitate emoțională de care trebuie profitat pentru ca, în acest fel, să învețe să fie inteligenți emoțional și, prin urmare, să aibă succes în relațiile lor sociale, conform etapainfantil.com.
Copiii, de la o vârstă foarte fragedă, sunt pregătiți să se conecteze cu ceilalți. Orice activități pe care copiii le fac cu părinții lor sau alți adulți de referință sunt esențiale pentru dezvoltarea lor. Toate relațiile pe care le au cu părinții lor vor determina sănătatea lor emoțională în viitor.
Dacă un copil este tratat cu respect și dragoste încă de la o vârstă fragedă, el se va obișnui să audă cuvântul „mulțumesc” și va înțelege că este necesar în societate. Se va simți bine de fiecare dată când va auzi acest cuvânt și va înțelege că, atunci când îl va spune, și alții se vor simți bine.
Un copil mic poate să nu înțeleagă valoarea abstractă a reciprocității, dar va înțelege că trebuie să o practice, atâta timp cât se face mai întâi cu el.
SURSA FOTO: freepik.com @olgacherry88
Între 2 și 7 ani este etapa cheie pentru insuflarea tuturor acestor valori fundamentale copiilor mici, pentru ca, respectați de familiile lor, să îi poată respecta pe ceilalți în prezent și în viitor.
Copiii vor învăța să își trateze semenii cu respect și vor observa cum acțiunile bune pe care le au față de ceilalți se întorc către ei. Aceasta este norma reciprocității. A-i trata pe ceilalți așa cum ne-am dori să fim tratați este esențial pentru a lucra la respect și reciprocitate cu copiii... Iar părinții, desigur, trebuie să fie cel mai mare exemplu în acest sens, în fiecare zi din viața copilului.
Este important să aveți aceste reguli acasă, astfel încât nimeni să nu uite importanța a tot ceea ce se discută aici:
Salută oamenii
Spune la revedere oamenilor
Fii mereu recunoscător
Răspunde în conversații
Dacă cineva vorbește cu tine, ascultă
Împarte cu ceilalți
Dacă cineva are ceva ce îți dorești, nu-l invidia
Dacă ai ceva care nu este al tău, returnează-l
Cere lucruri folosind „te rog”
Dacă ai greșit, cere-ți iertare
Aceste reguli sunt foarte simple, dar uneori sunt uitate... și ele reprezintă pilonul unei conviețuiri armonioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...
Indiferent dacă este mic sau...