Recomandarea simplă de la un expert pentru a îmbunătăți performanța elevilor: „Există dovezi științifice clare care arată ASTA!”
Data publicării:
Ismael Santos, fost sportiv de elită, subliniază că activitatea fizică ajută copiii și adolescenții să își reducă anxietatea și depresia. El susține necesitatea creșterii orelor de mișcare în școli și universități, datorită beneficiilor considerabile pentru cei care o practică. Ca specialist în sport, bunăstare holistică și instructor de mindfulness și compasiune, Santos este un mare expert în beneficiile și valorile pe care exercițiul fizic și sportul le aduc tinerilor.

Mulți adolescenți renunță la sport odată ce încep liceul. Ar trebui schimbat sistemul educațional pentru a promova sportul chiar și la universitate, întreabă abc.es.

„Din propria mea experiență și studiile efectuate, răspunsul este un categoric da. Este esențial să creștem numărul orelor de Educație Fizică în copilărie și adolescență, atât în școli cât și în licee, și să le introducem și în anii de universitate.

Există dovezi științifice clare care arată că practicarea sportului, adaptată la condițiile fiecărei persoane, este un predictor major al bunăstării fizice, psihologice și emoționale. De asemenea, dezvoltarea relațiilor personale semnificative este un aspect important. În plus, din perspectiva performanței academice, numeroase studii demonstrează că activitatea fizică dirijată și controlată îmbunătățește procesele de învățare și funcțiile cognitive precum atenția, concentrarea și reținerea informațiilor”, spune Ismael Santos pentru sursa citată.

Cum își pot motiva părinții copiii să fie activi fizic?

Părinții își pot motiva copiii să fie activi fizic prin exemplu, explicație și oferirea oportunității de a alege. Copiii învață observând și imitând, o tehnică cunoscută în psihologie ca modelare.

„Dacă copiii văd că adulții din jurul lor nu fac mișcare și își petrec timpul liber în mod sedentar, cum ar fi uitându-se la televizor sau stând ore în șir pe rețelele sociale, vor imita acest comportament. Astfel, mesajul `faceți sport pentru că este benefic` devine incoerent și creează un conflict intern, deoarece contrazice ceea ce văd zilnic. În schimb, dacă părinții își conduc copiii prin exemplu, aceștia vor adopta un stil de viață activ în mod natural, fără efort sau rezistență.

În plus, este esențial ca părinții să le explice copiilor de ce este important să facă sport. Părinții, fiind modele de referință și având credibilitate pentru că practică ei înșiși sportul, pot educa copiii mai eficient. Aceasta ajută la o mai bună înțelegere din partea copiilor.

În final, este important să le permiteți copiilor să aleagă sportul pe care doresc să-l practice, fără a le impune preferințele părinților. Părinții trebuie să susțină decizia copiilor, deoarece impunerea propriilor preferințe poate duce la respingere”, mai spune sportivul.

Care sunt adevăratele beneficii ale acestor practici?

„Din experiența mea, cel mai mare beneficiu de a începe să faci sport de la o vârstă fragedă este crearea unui obicei și a unui stil de viață sănătos care va fi menținut pe tot parcursul vieții. Acest lucru este mult mai dificil de realizat la vârsta adultă. În general, activitatea fizică oferă copiilor și adolescenților beneficii majore la nivel fizic, emoțional și mental.

La nivel emoțional și psihologic, activitatea fizică este extrem de benefică. În această etapă, copiii și adolescenții încep să se confrunte cu primele lor probleme și îndoieli, și au nevoie de o bună sănătate mintală pentru a le rezolva. Studiile arată că tinerii care fac sport suferă mai puține probleme de anxietate și depresie, deoarece nivelul lor de energie crește și povara gândurilor negative scade. De asemenea, se îmbunătățește calitatea somnului și se facilitează gândurile pozitive. Toate acestea contribuie la o stare de bine generală, performanțe academice mai bune și o mai mare ușurință în atingerea obiectivelor.

Activitatea fizică combate sedentarismul, un factor de risc pentru multe boli, inclusiv analfabetismul motor – incapacitatea de a executa anumite mișcări. De asemenea, previne bolile cardiovasculare, mentale, renale, osteoarticulare și metabolice, îmbunătățește dezvoltarea sistemului musculoscheletal și capacitatea respiratorie, și ajută la prevenirea problemelor posturale. Activitatea fizică în aer liber îmbunătățește oxigenarea organismului și întărește imunitatea.

Un alt beneficiu important este prevenirea obezității, care este strâns legată de un stil de viață sedentar și o alimentație nesănătoasă. Potrivit specialiștilor, obezitatea infantilă este o pandemie globală și se estimează că până în 2050, jumătate din populația lumii ar putea suferi de diabet de tip 2, lucru care poate fi evitat prin practicarea sportului.

Beneficiile activității fizice se extind și la sănătatea pe termen lung. Lipsa forței și a motricității la persoanele în vârstă, considerată anterior o consecință naturală a îmbătrânirii, este acum cunoscută ca fiind rezultatul lipsei de activitate fizică din tinerețe.

Există dovezi că sportul aduce beneficii adolescenților cu cancer, ajutându-i să tolereze mai bine simptomele tratamentelor oncologice și reducând impactul acestora la vârsta adultă.

Sportul este, de asemenea, un factor important de socializare, esențial într-o perioadă în care pot apărea dificultăți în a face prieteni. Practicarea sportului îi ajută pe tineri să se simtă mai puternici și mai încrezători, îmbunătățindu-le stima de sine și bunăstarea generală. În concluzie, practicarea sportului de la o vârstă fragedă este fundamentul unei vieți sănătoase în toate aspectele.

În plus, o sănătate fizică, mentală și emoțională mai bună duce la o raportare mai sănătoasă față de sine și față de mediul înconjurător, contribuind astfel la crearea unei societăți mai bune. Sportul devine astfel nu doar o formă de distracție sau ușurare, ci o responsabilitate individuală pentru a obține o mai mare autonomie și a crește calitatea contribuțiilor noastre la societate”, a mai spus Ismael Santos.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel