Meditațiile | Cât costă succesul școlar și la ce preț emoțional? Ana-Maria Zamfir, la Părinți Prezenți / VIDEO
Mai mult de două treimi dintre părinți sunt preocupati de excesul de timp petrecut de copiii lor în fața ecranelor, conform unui sondaj național realizat în 2023 de C.S. Mott Children’s Hospital privind sănătatea copiilor.
Potrivit psihologului Claire Christensen, o modalitate de a reduce această îngrijorare este ca părinții să fie indulgenți cu ei înșiși atunci când le permit copiilor să petreacă timp suplimentar în fața ecranelor, mai ales dacă acest lucru le oferă părinților mai mult timp pentru a finaliza sarcini sau treburi casnice.
Christensen, care este cercetătoare în media pentru copii la SRI International, subliniază importanța de a înțelege că nu toată expunerea la ecrane este dăunătoare. Consumul de conținut educațional de calitate poate fi benefic pentru copii, ajutându-i să învețe și să dezvolte abilități importante, inclusiv inteligența emoțională, care îi poate pregăti pentru succes în viață.
„Încurajez familiile să nu își reducă total timpul petrecut pe ecran, ci să evalueze ce este necesar pentru ei. Este important să găsim un echilibru care funcționează pentru fiecare familie în parte”, a declarat Christensen pentru CNBC Make It.
Ea sfătuiește părinții să caute un echilibru care să le ofere confort și care să fie adecvat pentru familia lor. Acest lucru poate implica găsirea unor modalități de a gestiona tranzițiile de la timpul petrecut pe ecran la alte activități, cum ar fi mesele în familie sau momentele de culcare, fără a provoca crize emoționale copiilor.
Iată sfaturile ei de top pentru a-i ajuta pe copiii mici să treacă de la timpul petrecut pe ecran fără a declanșa o criză de furie.
Fiți consecvenți în aplicarea regulilor, deși interzicerea totală a timpului pe ecran poate fi o măsură excesivă, conform lui Christensen, care sugerează că părinții ar trebui să impună și să respecte reguli pentru a crea o rutină stabilă.
„Studiile arată că copiii au mai puține probleme legate de utilizarea ecranelor atunci când părinții lor instituie reguli”, afirmă ea.
Christensen recomandă crearea unei rutine pentru utilizarea ecranelor. Stabiliți momentele și durata în care copiii dumneavoastră pot interacționa cu ecranele. Această abordare vă ajută să ghidați copiii spre conținut de calitate și să fiți mai proactiv în gestionarea timpului lor pe ecran.
Mentinerea și respectarea unei rutine facilitează și pentru copiii dumneavoastră să înțeleagă când este momentul să încheie sesiunea de vizionare sau interacțiune cu dispozitivele electronice, fără a se enerva.
„Integrarea timpului pe ecran în rutina zilnică a copiilor dvs. îi poate face să accepte mai ușor să oprească utilizarea”, explică Christensen. „Dacă știu că există un moment stabilit pentru vizionarea programelor sau jocurile, precum timpul când părintele pregătește cina, și că acesta este urmat de un moment în care dispozitivele sunt puse deoparte, acest lucru poate reduce crizele de furie legate de utilizarea telefoanelor sau tabletelor”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Conform lui Christensen, există cercetări ample care demonstrează că videoclipurile scurte, de la clipuri de 60 de secunde pe TikTok la videoclipuri de 10 minute de pe YouTube, au un impact negativ asupra atenției noastre, oferindu-ne satisfacții instantanee și ambalând o mulțime de stimuli într-o fereastră mică.
Videoclipurile scurte pot afecta în special copiii, explică Christensen. „Acestea pot fi suprastimulante și pot contribui la dezvoltarea unor relații problematice cu ecranele, în care ne așteptăm constant să primim recompense”.
Având în vedere aceste aspecte, sugestia este să îndreptați copiii către conținut mai lung, cum ar fi serialele TV care au o narațiune extinsă de 30 de minute. Aceste emisiuni pot ajuta la dezvoltarea atenției copiilor pentru perioade mai lungi de timp, reducând astfel dorința de a rămâne captivați de un flux continuu de videoclipuri scurte.
În loc să emiteți un „avertisment de două minute” pentru a indica copilului că timpul planificat pe ecran se apropie de sfârșit, Christensen sugerează că această abordare ar putea declanșa o reacție negativă din partea copilului.
O alternativă mai bună ar fi să păstrați acest memento pentru dvs., folosind acele două minute pentru a planifica următoarea activitate. „Acordați-vă două minute pentru a gândi ce altceva puteți să-i propuneți copilului... o activitate captivantă pe care să o puteți oferi imediat ce timpul pe ecran se încheie”, spune Christensen.
Această schimbare delicată a subiectului poate facilita trecerea copilului de la timpul petrecut pe ecran la altă activitate, în loc să folosiți un avertisment strict de timp. De exemplu, în loc să treceți direct la o masă de prânz, puteți întreba copilul ce băutură ar dori să aleagă: „Lapte sau suc?”
Încurajarea jocului poate fi, de asemenea, utilă în această tranzitie. „Puteți începe să construiți câteva clădiri Lego sau Duplo pe jumătate și să-i spuneți: Vrei să mă ajuți să terminăm asta?”, sugerează Christensen.
Există opțiuni pe smartphone-ul dvs. sau în aplicații specializate care vă permit să setați limite de timp pentru a asigura respectarea rutinelor planificate pentru utilizarea ecranelor de către copii. De asemenea, există platforme și canale dedicate, cum ar fi YouTube Kids, care permit părinților să impună limite pentru cantitatea de conținut vizionat într-un interval de timp.
Această recomandare este deosebit de utilă pentru copiii mai mici, care sunt mai puțin susceptibili să găsească modalități de a evita aceste limite de timp pe ecran. Atunci când aceste opțiuni sunt disponibile, ele pot ușura munca părinților.
„Un studiu a arătat că este mai puțin probabil ca micuții să reacționeze negativ la încheierea timpului de utilizare a ecranului dacă cred că dispozitivul a pus capăt sesiunii, în loc să fie părintele cel care a decis acest lucru”, explică Christensen.
În același studiu din 2016, realizat de cercetători de la Universitatea din Washington, unii părinți au avut succes spunând copiilor că sesiunea de utilizare a ecranului s-a terminat din cauza unei întreruperi la conexiunea WiFi sau pentru că emisiunea pe care o vizionau nu era disponibilă acasă.
„Sfatul care este preferat de mulți părinți este să facem tehnologia să pară a fi `băiatul rău`”, adaugă Christensen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Bunele maniere la masă sunt...
Dezvoltarea unui copil trece...