Regula „doi da, unul nu” care vă poate salva relația, potrivit unui psiholog
Data publicării:
Te-ai gândit vreodată că echilibrul relației tale ar putea depinde de o regulă extrem de simplă? Un psiholog dezvăluie o tehnică ce poate facilita compromisurile în cuplu.

„Așa cum știu majoritatea cuplurilor, luarea deciziilor importante împreună nu este întotdeauna ușoară. Fie că este vorba despre mutarea într-un oraș nou, adoptarea unui animal de companie sau planificarea unei vacanțe, astfel de momente pot deveni adevărate confruntări între preferințele personale și ceea ce este mai bine pentru relație”, explică psihologul Mark Travers în Psychology Today.

Pentru a evita conflictele, specialistul recomandă o tehnică simplă de comunicare: regula „Doi da, unul nu”.

Aceasta presupune că o decizie poate fi luată doar dacă ambii parteneri spun „da”. Dacă unul dintre ei spune „nu”, discuția este suspendată.

SURSA FOTO: freepik.com @wedding_and_lifestyle_photo

CITEȘTE ȘI „Stonewalling”, obiceiul toxic despre care experții spun este un predictor al divorțului: „Are o rată alarmantă de precizie de 94%”

O abordare care respectă sentimentele și limitele

Cuvântul „nu” joacă un rol important în respectul dintre parteneri.

Acceptarea unui răspuns negativ este cea mai eficientă modalitate de a ajunge la un compromis sănătos și lipsit de stres. Important de reținut este că „nu” nu înseamnă sfârșitul discuției, ci doar o pauză care oferă timp pentru reflecție.

„Pentru orice decizie importantă care îi afectează pe ambii parteneri, este necesar un acord reciproc. Dacă unul dintre parteneri spune `nu`, atunci decizia este suspendată.

Acest lucru oferă spațiu pentru analiză și dialog suplimentar înainte de a acționa.

Această abordare respectă sentimentele și limitele fiecărei persoane”, explică psihologul Mark Travers.

O modalitate de a arăta respect

Potrivit specialistului, recunoașterea unui răspuns negativ îi ajută pe parteneri să se simtă respectați în propriile limite. În plus, încetinește ritmul discuțiilor importante, încurajând luarea unor decizii bine gândite.

Un studiu publicat în Journal of Experimental Social Psychology a arătat că deciziile luate în grabă sunt mai susceptibile de a provoca regrete.

Mai mult, cercetarea a evidențiat că presiunea de a lua rapid o hotărâre poate duce la frustrare și resentimente în cuplu.

„Prin acordul reciproc, această regulă creează un cadru favorabil pentru decizii mai conștiente. Încurajează partenerii să reflecteze profund asupra impactului emoțional, practic și pe termen lung al alegerilor lor”, explică Mark Travers.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat” / FOTO: freepik.com @kukota

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat”

pixel