Fobia școlară apare tot mai des la copii: 16 cazuri în Arad. Specialiștii, semnal de alarmă pentru părinți: „În general, dimineața apar simptomele!”
Deși parentingul poate fi o preocupare constantă în multe familii cu copii mici și adolescenți, cercetările realizate de Pew Research Center, citate de Your Tango, arată că mulți părinți se concentrează constant pe viitor.
Fie că este vorba de crearea unor obiceiuri sănătoase sau de implementarea unor reguli mai puțin obișnuite, părinții care își doresc ca micuții lor să devină oameni mai buni își ghidează acțiunile cu gândul la viitorul lor.
Cum își pot pregăti părinții copiii pentru succesul financiar în viața adultă?
Ce obiceiuri și practici ar dori să fi avut în copilărie pentru a-și susține sănătatea și bunăstarea ca adulți?
Astfel de întrebări îi determină pe mulți părinți să stabilească reguli și așteptări, nu doar pentru a le oferi celor mici beneficii imediate, ci și pentru a le asigura un viitor mai bun.
Iată 12 reguli mai puțin obișnuite ale părinților care contribuie la formarea unor copii mai buni.
SURSA FOTO: freepik.com @julliafedorova
Este esențial să te asiguri că micuții tăi beneficiază de somnul de care au nevoie pentru a-și reîncărca atât corpul, cât și mintea.
La începutul vieții lor, părinții au responsabilitatea de a le stabili un program și o rutină de somn sănătoase. Multe familii au reușit să înțeleagă importanța acestei rutine printr-o regulă simplă: toată lumea se culcă devreme, chiar și în weekend, punând somnul pe primul loc.
Potrivit lui Reut Gruber, cercetător la Laboratorul de atenție, comportament și somn, rutina de culcare timpurie a unui copil are un impact semnificativ asupra fiecărui aspect al vieții lor, de la sănătatea fizică și bunăstarea emoțională, până la „repararea și recuperarea creierului”.
Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Pediatrică a arătat, de asemenea, că micuții care se culcă mai târziu au dificultăți mai mari în ceea ce privește funcționarea emoțională, memoria și concentrarea, comparativ cu cei care au ore de culcare mai devreme.
De asemenea, aceștia sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta simptome de depresie și anxietate.
Mulți părinți au adoptat expresia „bucătăria este închisă!” încă de la o vârstă fragedă a copiilor lor, nu doar pentru a evita mizeria unei mese târzii, ci și pentru a le proteja sănătatea mentală și fizică.
Potrivit Medical Associates of Northwest Arkansas, digestia alimentelor pe timpul nopții poate anula beneficiile reparatoare ale somnului.
Aceasta nu doar că împiedică dezvoltarea creierului și repararea emoțională a copiilor în timpul somnului, dar poate afecta și calitatea generală a somnului lor. Drept rezultat, copiii pot deveni mai obosiți, mai puțin concentrați și, în general, iritabili pe parcursul zilei.
SURSA FOTO: freepik.com @vickyantre
Învațarea cum să stabilești și să menții obiceiuri sănătoase nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru un adult care s-a confruntat cu dificultăți în a urma o rutină sănătoasă în copilărie.
Totuși, părinții care le impun copiilor lor să facă patul imediat după trezire nu o fac doar pentru a menține un standard de curățenie, ci îi ajută pe cei mici să învețe disciplina și să aprecieze beneficiile obiceiurilor sănătoase.
Potrivit unui sondaj CBS News din 2023, aproape 2 din 3 americani își scot pantofii imediat ce ajung acasă, din diverse motive. Indiferent de aceste alegeri personale, în propria casă, această practică poate învăța copiii mici să respecte spațiul și proprietatea altora, învățându-i, în general, să arate respect – indiferent dacă își scot pantofii acasă sau la altcineva.
Pe lângă faptul că ajută la prevenirea murdăriei adusă de pantofi în casă, îndepărtarea lor are și beneficii pentru sănătatea mintală și conexiune. Mergând desculț, corpul tău devine mai bine împământat, oferindu-ți mai mult spațiu și energie pentru a purta conversații mai bune și a avea interacțiuni mai semnificative, fără rigiditatea provocată de pantofii tăi.
Mulți părinți, în special din generațiile mai tinere, interzic petrecerile de pijama pentru copiii lor, fiind influențați în mare parte de natura lor supraprotectivă și de preocupările legate de siguranță.
Deși această decizie poate fi motivată de nevoia de a supraveghea sau de a controla siguranța copiilor, există modalități prin care îi poți ajuta pe cei mici să se implice în jocuri nesupravegheate, benefice pentru dezvoltarea lor, fără a fi nevoie să-i stresezi trimițându-i pentru o noapte întreagă la casa unui prieten.
Potrivit unui studiu realizat la University College London, copiii care se joacă nesupravegheați sunt, în general, mai activi, mai încrezători și mai sociali decât cei care nu au această libertate.
Totuși, acest tip de joacă liberă nu trebuie să se desfășoare neapărat într-o petrecere în pijama. Deși poate părea o regulă ciudată, aceasta îi învață pe copii să fie mai prezenți și să se implice mai mult în interacțiunile din timpul jocurilor și întâlnirilor informale.
Într-o lume consumeristă și concentrată pe tendințele pentru copiii moderni, părinții care își învață copiii să accepte și să poarte haine de la frați sunt adesea mai recunoscători atunci când cumpără un articol nou de îmbrăcăminte. Nu doar că acest obicei este mai economic și mai durabil pentru întreaga familie, dar poate consolida și o legătură puternică între frați, care este imposibil de ignorat.
Deși copiii mici sau adolescenții ar putea simți unele resentimente, învățând astfel să prețuiască mai mult hainele noi și puterea de cumpărare, acest lucru le va fi benefic pe măsură ce vor ajunge la vârsta adultă, spre deosebire de copiii cărora le sunt oferite constant articole noi la modă.
Chiar și pentru copiii care au depășit vârsta „acceptabilă” pentru un pui de somn la amiază, continuarea acestui obicei până în adolescență poate aduce beneficii semnificative. Potrivit cercetărilor economiștilor de la MIT, persoanele care adoptă un pui de somn zilnic de 30 de minute sunt cu 2,3% mai productive decât cei care nu o fac.
Somnul nu doar că îmbunătățește concentrarea și productivitatea, dar poate insufla idei valoroase despre îngrijirea de sine și importanța reîncărcării în rândul copiilor mici. Pe măsură ce aceștia devin adulți, ritualul lor de auto-îngrijire ar putea să nu mai includă somnul de prânz, dar principiul din spatele acestei practici va rămâne.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, aproximativ 75% dintre părinții copiilor cu vârste între 5 și 11 ani „monitorizează în mod regulat” utilizarea telefonului acestora, inclusiv istoricul browserului, mesajele și aplicațiile frecvent utilizate.
Deși acest lucru ar putea părea o încălcare a intimității pentru mulți adolescenți, realitatea este că problemele de siguranță cauzate de accesul nerestricționat la internet sunt mult mai alarmante decât s-ar crede.
De la hărțuirea cibernetică și problemele de confidențialitate, până la comunicarea tulburătoare cu străinii, accesul unui copil la internet fără supravegherea părinților poate duce la numeroase riscuri.
Cu reguli de acest tip, părinții se asigură că micuții lor nu se pun în pericol, chiar și fără să își dea seama.
Regula aceasta ciudată a părinților, de a nu purta șosete pe podeaua din lemn de esență tare, nu este doar legată de preocupările de siguranță, deși acest aspect este important. Potrivit Foot and Ankle Surgical Associates, mersul desculț aduce o serie de beneficii de dezvoltare, atât pentru copii, cât și pentru adulții tineri, de la îmbunătățirea circulației, la o imunitate mai bună și o sensibilitate mai mare.
S-a demonstrat că mersul desculț, mai ales acasă sau în aer liber, reduce nivelul de stres și ajută oamenii de toate vârstele să rămână mai calmi, mai puțin anxioși și mai prezenți. Așadar, deși această regulă poate părea ciudată, ea îi încurajează pe copii să adopte o practică care le va susține bunăstarea fizică și mentală până la vârsta adultă.
Deși înjurăturile pot ajuta adesea adulții să facă față emoțiilor și sentimentelor puternice, există modalități mai eficiente prin care părinții pot învăța copiii să-și gestioneze emoțiile, fără a recurge la înjurături.
Potrivit Asociației Americane de Psihologie, tehnici precum respirația, meditația și comunicarea deschisă sunt mai productive pentru gestionarea emoțiilor incomode.
Mulți părinți duc acest principiu mai departe, încurajându-și copiii să înlocuiască înjurăturile cu eufemisme mai „drăguțe”.
Această practică nu doar că ajută copiii să-și exprime emoțiile într-un mod respectuos, dar le oferă și ocazia de a învăța să gândească înainte de a vorbi, dezvoltându-le astfel abilități de comunicare pe termen lung.
În multe gospodării, masa de seară reprezintă o oportunitate de a învăța lecții valoroase. De la exprimarea recunoștinței și predarea manierei, până la gestionarea timpului, părinții pot transforma fiecare masă într-o oportunitate de a-și pregăti copiii pentru succes.
Copiii care sunt învățați să rămână la masă până când toată lumea termină învață răbdarea, o virtute adesea dificil de dobândit, mai ales la vârste fragede.
Făcând din fiecare cină o experiență pozitivă, plină de comunicare și laude, copiii învață să aprecieze timpul petrecut în familie, în loc să-l deteste, învățând să aibă răbdare.
Un principiu de educație parentală deja răspândit de zeci de ani, îndemnul părinților de a nu lăsa conflictele nerezolvate înainte de culcare are un impact semnificativ asupra dezvoltării comunicării și inteligenței emoționale.
Conform cercetărilor Institutului Gottman, o „pauză” în timpul unui conflict poate fi benefică, dar majoritatea oamenilor dorm mai bine atunci când nu sunt încărcați cu stresul și anxietatea unui conflict nerezolvat.
Această regulă nu doar că le oferă copiilor abilități esențiale de comunicare și rezolvare a conflictelor, dar le construiește și o bază solidă de înțelegere reciprocă între părinți și copii, atunci când aceștia încă locuiesc împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...
Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...