Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
„Pentru cei mai mulți părinți este terifiantă relația cu școala. Mărturisesc că chiar și la părinții care pot, doresc, își permit, au gândit o școală privată pentru copiii lor (...) chiar și acolo apare o teamă, o îngrijorare sau mai multe, pe care nu le regăsesc la părinții din alte spații.
Eu călătorind destul de mult și având conexiuni cu specialiști de pe toate continentele: profesori, educatori, specialiști în motivație, neuroștiință, educație formală. Am o bază de date cu care schimb informații și nu găsesc aceeași teamă față de școală aproape nicăieri”, a spus Urania Cremene în cadrul emisiunii Educația la putere de la TVR.
Urania Cremene subliniază că există numeroase dovezi că sistemul școlar actual nu funcționează corespunzător.
„Sunt extraordinar de multe dovezi în jurul nostru, de pe toate palierele, că nu funcționează, că nu e bine. Școala noastră nu funcționează bine! Nu e bine nici în rezultatele pe care le produce, nici în atitudinea pe care o produce, nici în feedback-ul pe care copiii îl au”.
Experta aduce în discuție imaginea des întâlnită a copiilor sufocați de ore și teme, dar și presiunea enormă pusă în clasele terminale.
„Avem atât de multe imagini în jurul nostru și povești despre copii care sunt sufocați de ore, de teme în fiecare zi, această presiune totală care se pune fix între clasa a VIII-a și a IX-a, a XII-a la final, în rest mai puțin, ceea ce e specific acestui spațiu, nicăieri în altă parte nu se întâmplă așa.
Toată familia care învață, care este implicată în acest proces care altfel nu ar funcționa. Fără implicarea părinților nu funcționează, ceea ce înseamnă că sistemul nu funcționează”, a mai spus Urania Cremene.
Urania Cremene aduce în prim-plan și cazuri dramatice, ilustrând impactul negativ asupra copiilor.
„Alte povești despre copii care se țin la propriu de picioarele părinților urlând disperați că nu vor la școală. (...) Îți pui întrebarea: e copilul meu de vină? Sunt foarte mulți în această situație”, a mai spus experta.
Urania Cremene atrage atenția asupra nevoii urgente de reformare a sistemului educațional, pentru a crea un mediu mai prietenos și mai eficient pentru dezvoltarea copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...