„Ritualul 4A”, metoda unui psiholog prin care părinții își întăresc relația cu copiii
Data publicării:
Psihologul specializat în parenting, Milena González, împărtășește o metodă pentru îmbunătățirea legăturii și comunicării cu cei mici din familie: „ritualul 4A”. 

Conectarea cu copiii este o prioritate pentru mulți părinți și este la fel de importantă și pentru experții în psihologie specializați în parenting.

Acești experți au un impact major asupra studiului și diseminării obiceiurilor care funcționează pentru atingerea acestui scop.

De exemplu, psihologul Milena González a creat o metodă pentru a întări relația cu copiii ei, pe care a numit-o „ritualul 4A”.

Citește și 3 modalități de a ajuta un copil în dificultate, conform unui psiholog: „E mai ușor când sunt mici, dar devine mai complicat când ajung adulți”

În ce constă „ritualul 4A”?

Milena González, aceeași expertă care definește cele mai comune cinci practici toxice în creșterea copiilor, explică faptul că ritualul ei 4A „este un mod pe care l-am creat pentru a ne aminti mai ușor fiecare dintre activitățile care te vor ajuta să te conectezi cu copilul tău, să cultivi o atitudine de recunoștință, să-i întărești rezistența și să generezi conexiuni în creierul lor care le permit să se concentreze asupra aspectelor pozitive în momente dificile”.

Acestea sunt obiectivele esențiale ale metodei dezvoltate de Milena González, citată de Ser Padres, o modalitate foarte interesantă de a ne aminti ce să facem zilnic și ce obiceiuri eficiente putem implementa în rutina familiei, în viața de zi cu zi alături de copiii noștri.

SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic

Ritualul 4A

Învățare

În primul rând, psihologul vă încurajează să-i cereți copilului „să numească un lucru pe care l-a învățat în ziua respectivă”.

Dacă îi este dificil să răspundă, începeți voi ca părinți.

„Este mai ușor pentru ei să înceapă să vorbească atunci când ne aud că o facem noi mai întâi”, explică ea.

Exemple pot include un cuvânt nou, o glumă, o îndemânare nouă sau o poveste despre mama sau tata – toate acestea se încadrează în primul A al ritualului, învățarea.

Recunoștință

În al doilea rând, Milena González recomandă să le cereți celor mici să povestească ceva pentru care se simt recunoscători din ziua respectivă.

„Este un moment bun să vorbim despre sănătate, despre oamenii pe care îi iubim, despre viață și despre ceea ce depășește aspectele economice și materiale”, explică expertul în parenting.

Progresul

Al treilea punct al ritualului 4A implică invitarea copilului să gândească și să spună un lucru în care a făcut progrese în acea zi.

„Chiar dacă este ceva simplu, cum ar fi să-și ducă farfuria în bucătărie după micul dejun, să-și lege șireturile, să-și facă patul, să meargă pe bicicletă – orice progres contează, indiferent cât de mic este”, subliniază specialistul.

Fericirea

În cele din urmă, pentru a încheia acest ritual, Milena González sugerează să îi invitați pe copii să se gândească la ceva care i-a făcut fericiți în acea zi.

„Spune-mi ceva care te-a făcut să râzi, să zâmbești sau ceva care te-a făcut să te simți bine”, recomandă ea.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Experta subliniază importanța de a-i ajuta pe copii

În toate aceste puncte, Milena González subliniază importanța de a-i ajuta, mai ales la început, dacă nu găsesc repere potrivite pentru fiecare categorie.

„Familia, cultivarea recunoștinței, rezistenței și a unei relații bazate pe un atașament sigur cu copiii tăi constă în a vorbi intenționat și a numi lucrurile bune care ni se întâmplă”, adaugă psihologul.

Ea recomandă ca ritualul 4A să fie realizat seara, la cină, sau, dacă nu este posibil, în timpul prânzului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel